Šis ansamblis Vidurio ir Rytų Europoje vertinamas prieštaringai dėl Krymo aneksijos teisinimo ir sovietų kariuomenės šlovinimo.

„Pas mus numatytas koncertas Vilniuje gruodžio 6 dieną“, - BNS antradienį telefonu iš Maskvos sakė ansamblio administratorius Viktoras Kadinovas.

Jo teigimu, koncertui kol kas nėra surasta salė. Pasak jo, šios ieško „priimančioji pusė“, viena iš organizacijų Lietuvoje. V.Kadinovas atsisakė įvardyti šią organizaciją.

„Mes labai norime pas jus pabuvoti (...). Mes pasiruošę dalyvauti bet kuriame renginyje, kuris susijęs su Rusijos kultūra Baltijos šalyse“, - teigė ansamblio administratorius.

Pasak jo, Rygoje ansamblio koncertas numatytas gruodžio 8 dieną, Estijoje - gruodžio 9 dieną.

Turą po Europą A.Aleksandrovo ansamblis rengia „Sovietų Sąjungos pergalės Didžiajame tėvynės kare 70-mečiui paminėti“. Ansamblio atstovų BNS persiųstame komentare teigiama, kad „šiomis dienomis daug kas leidžia sau perrašyti istorijos puslapius, iškraipo istorinius faktus, prisiima svetimas pergales, nutyli Raudonosios armijos vaidmenį išlaisvinant Europos liaudį nuo fašizmo“.

Nurodoma, kad turas vyks po Europos šalių sostines, kurias „Raudonoji armija išlaisvino nuo užpuolikų vokiečių fašistų“. Iš viso nuo šeštadienio prasidedančių gastrolių metu A.Aleksandrovo akademinis Rusijos kariuomenės dainų ir šokių ansamblis žada surengti apie 40 koncertų.

Šis ansamblis pernai išleido dainą, šlovinančią uniformas be atpažinimo ženklų vilkėjusius Rusijos karius, kurie 2014 pavasarį perėmė kontrolę Kryme prieš Maskvos įvykdytą to Ukrainos regiono aneksiją.

Europoje šis ansamblis vertinamas prieštaringai. Iki pirmadienio Čekijoje vykęs devynių koncertų turas buvo sutiktas nevienareikšmiškai, o Lenkijos aktyvistai, kurioje 13 koncertų turas prasidės lapkričio pabaigoje, grasina sužlugdyti pasirodymus „puodų daužymu ir švilpimu“, antradienį pranešė LRT radijas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia įvertinsianti, ar šio ansamblio gastrolės nekels grėsmės Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių narių saugumui ir „kartu su kitomis atsakingomis Lietuvos institucijomis priims būtinus sprendimus“.

„Ne paslaptis, kad Rusija plačiai naudoja šios šalies valdžiai lojalių ar tiesiogiai nuo jos priklausomų kultūros ir meno atstovų gastroles užsienyje kaip Kremliaus propagandos ir „minkštosios galios“ priemones“, - teigiama URM komentare BNS.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) taip pat nurodė, kad atidžiai įvertintų ansamblio narių prašymus gauti į Lietuvą atvykti reikalingas vizas.

„Nelabai suprantama, kaip, esant tokiam geopolitiniam kontekstui, kas ir kodėl kviečia tokio pobūdžio kolektyvą ir kas suteikia jiems galimybę pasirodyti. Kilus įtampai viešajam saugumui, teisėsauga bus pasiruošusi“. - VRM poziciją telefonu BNS perdavė ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Sovietų Sąjungos vaidmuo užbaigiant Antrąjį Pasaulinį karą Lietuvoje vertinamas prieštaringai, nes po jo Lietuva beveik pusei amžiaus liko okupuota sovietų.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Lietuvoje iki 1953 metų dar vyko aktyvus partizaninis pasipriešinimas, vadinamas „karu po karo“, jo metu žuvo per 20 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų. Per sovietų okupaciją į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2903)