Kaip naujienų portalui pasakojo Vokietijoje šiuo metu dirbanti ir gyvenanti Angelė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.), jos mama išėjo Anapilin antradienį, todėl ji susisiekė su Lietuvos ambasada, norėdama sužinoti, kaip būtų įmanoma grįžti į laidotuves.

„Kai sužinojau apie mirtį, buvau darbe ir parašiau elektroninį laišką ambasadai. Aišku, ir savo vardą ir pavardę. Norėjau, kad man padėtų ir patartų, ką daryti, kai lėktuvai nebeskrenda, su mašina irgi nebegrįši, keltuose vietos beveik užpildytos. Aš tikrai savo noru nenorėjau grįžti, nes suprantu, kokia situacija pasaulyje, tačiau jei būčiau grįžusi, tikrai būčiau laikiusis visų saugumo priemonių, buvau pasiryžusi ir 14 dienų saviizoliuotis“, – liūdnai pasakojo moteris.

Pasak jos, ji tik norėjo normaliai atsisveikinti su mirusia mama ir imantis visų apsisaugojimo priemonių penktadienį dalyvauti laidotuvėse.

„Norėjau ją padoriai išlydėti į paskutinę kelionę, tačiau nebuvo, kaip atvažiuoti, todėl ir kreipiamės į ambasadą. Tačiau po išsiųsto laiško išsigandau, nes gavau informacijos iš artimųjų, kad jeigu dalyvausiu, tuomet gausiu 1500 eurų baudą ir būsiu išvežta į areštinę už saviizoliacijos nesilaikymą“, – sakė Angelė.

Dukters teigimu, tokiu išskirtiniu atveju buvo galima ką nors sugalvoti, kad ji būtų galėjusi dalyvauti laidotuvėse: ar įleisti pro atskiras duris, ar laikytis fizinio atstumo nuo kitų laidotuvių dalyvių.

„Aš tik norėjau bent paskutinį kartą pamatyti mamą ir per penkioliką minučių atsisveikinti“, – guodėsi ji.

Moteris taip pat informavo, kad į keltą nespėjo, todėl ir laidotuvėse nebegalės dalyvauti. Tačiau visa ši situacija ją labai sukrėtė ir nuliūdino.

Policijos funkcija – užtikrinti tvarką

Lietuvos policija nurodė, kad šiuo metu uostamiesčio policijos funkcija yra užtikrinti viešąją tvarką, žmonių ir automobilių srautus prie patikros punktų, kurie veikia jūrų uoste ir Palangos oro uoste.

„Kiekvienas parvykstantis lietuvis ar užsienietis, kertantis sieną, po patikros procedūrų ir izoliacijos klausimų išsprendimo yra išleidžiamas ar palydimas į jų paskirties vietas. Užsienyje esančių mūsų piliečių grįžimu rūpinasi URM (Užsienio reikalų ministerija – „Delfi“). Policijos pareigūnai šiuose procesuose veikia vadovaudamiesi įstatymais, juolab, kad ir protokolo surašyti ar baudų skirti už saviizoliacijos pažeidimus šiai dienai pagal šiuo metu galiojantį LR ANK policija neturi teisės, tai šiuo metu atlieka Visuomenės sveikatos centras“.

Pasak policijos, saviizoliacijoje esančiam asmeniui, kuriam nėra nustatytas COVID-19 virusas ir jis nejaučia jokių simptomų, laikantis apsaugos priemonių galbūt galėtų būti leista dalyvauti artimo laidotuvėse, bet tai galėtų įvertinti tik Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) medikai.

„Jeigu asmuo vis dėlto sirgtų minėto viruso sukelta liga, atvykus jis būtų iš karto izoliuotas stacionariam gydymui.“

Įvardijo išimtis

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė komentavo, kad vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) 2020 m. kovo 16 d. rekomendacijomis dėl laidotuvių organizavimo karantino metu, asmenys, kurie privalo būti izoliuoti, nes 14 dienų laikotarpyje keliavo į užsienio šalis ar turėjo sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga, šarvojimo ir laidojimo ceremonijose nedalyvauja.

Ji nurodė, kokiais išimtinai atvejais, mirus ypač artimam žmogui, tokie asmenys šarvojimo ceremonijoje dalyvauti gali.

„Užtikrinant šias sąlygas: 1. asmeniui nepasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas); 2. dalyvavimas ceremonijoje suderinamas su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistais; 3. izoliuoti asmenys į šarvojimo salę gali atvykti nuosavu transportu ir suderinus su laidojimo paslaugas teikiančia įmone; 4. tokie asmenys į šarvojimo salę gali įeiti per atskirą įėjimą ir būti vieni be kitų, sąlytyje nebuvusių, asmenų prieš pat išnešant mirusiojo palaikus laidojimo ceremonijai“.

Pasak direktorės, asmenys, kurie yra privalomoje izoliacijoje dėl buvusio sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga t. y. koronaviruso sukelta infekcija, ar 14 dienų laikotarpiu keliavę į užsienio šalis, gedulinguose pietuose dalyvauti negali.

„Norintys dalyvauti ypač artimo žmogaus šarvojimo ceremonijoje asmenys, kurie yra privalomoje izoliacijoje dėl buvusio sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga ar 14 dienų laikotarpiu keliavę į užsienio šalis, turi kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu info@nvsc.lt ir nurodyti savo vardą, pavardę, telefono numerį, šarvojimo ceremonijos vietą ir laiką bei kaip planuojama nuvykti iki šarvojimo ceremonijos. Tuomet su asmeniu susisieks atsakingas NVSC specialistas ir duos tolimesnius nurodymus“, – paaiškino ji.

R. Lingienė taip pat informavo, kad netrukus NVSC interneto svetainėje bus parengta atskira anketa, kurią galės pildyti asmenys, norintys gauti izoliavimo taisyklių išimtis.