Šiais klausimais „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ kartu su vedėju Raigardu Musnicku diskutavo bendruomenės „Aš esu“ administracijos vadovė Virginija Petravičienė, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas ir pagalbos namų moterims, norinčioms pasveikti nuo alkoholizmo „Ramunėlė Rehab“ vadovė Gabija Vitkevičiūtė bei kunigas Kęstutis Dvareckas.

G. Vitkevičiūtė laidoje pasakojo, kad nereikia laukti tokių alkoholizmo padarinių, kai pakenkiama vidaus organams ar priklausomybė atsispindi veide. „Žinau konkrečių pavyzdžių. Bendraujame su moterimis, kurios sako: „Aš išgėriau tik penkis alaus ir važiuoju į darbą“. Tada galvoju, kad trečią valandą dienos mano vaikas grįžta iš mokyklos. Jos žūva, vyrai žūva, darbo jėga žūva ir mūsų vaikai. Priklausomybė nėra apie tai, kas kur kiek išgeria, tai globalaus masto Lietuvai labai skaudi žaizda“, – teigė G. Vitkevičiūtė.

Nori, bet negali padėti visiems norintiems

V. Petravičienė teigė, kad asmenų, turinčių priklausomybių problemų, daugėja. Daugėja ir tokių, kurie pripažįsta, kad turi problemų. „Pavyzdžiui, mano mamos karta teigia, kad iki šiol nesupranta, kad tai yra liga“, – skirtumus įvardijo V. Petravičienė, pabrėždama, kad šiuo metu supratimas ir problemos pripažinimas yra visiškai kitoks.

Tačiau, anot bendruomenės „Aš esu“ administracijos vadovės, kyla kita problema – bendruomenė negali padėti visiems, kurie kreipiasi pagalbos, todėl tenka rinktis, kam padėti pirmiau. „Tiesiog fiziškai neturime galimybės priimti daugiau žmonių“, – įvardijo V. Petravičienė pridurdama, kad visuomeninėms organizacijoms labai trūksta valstybės paramos.

Priklausomybė nuo alkoholio, vaistų, lošimo, interneto – priklausomybės rūšis vardijo V. Petravičienė.

Apie priklausomybę nuo alkoholio kalbėjusi pagalbos namų moterims, norinčioms pasveikti nuo alkoholizmo „Ramunėlė Rehab“ vadovė Gabija Vitkevičiūtė „Žinių radijo“ eteryje pasakojo, kad dažnai visuomenė nesupranta paaiškinimo, kad ši liga – lėtinė, todėl tai apibūdino palyginimu su raugintais agurkais. „Ar galime pasakyti, kurią minutę agurkas tapo raugintas? Buvo šviežias ir staiga jau gal perrūgęs? Lygiai tas pats su priklausomybėmis. Aš vartoju, vartoju, kad ir dešimt metų. Geriu šampaną, – pasakojo G. Vitkevičiūtė. – Lyg ir nieko, lyg ir tik savaitgalį ir tik su draugais, o paskui žiūri, kad agurkas jau raugintas, jau per vėlu.“

Gabija Vitkevičiūtė
Ar galime pasakyti, kurią minutę agurkas tapo raugintas? Buvo šviežias ir staiga jau gal perrūgęs? Lygiai tas pats su priklausomybėmis.

Vis dėlto, ji įvardijo, kad yra keli požymiai, kurie parodo, kad žmogus jau turi priklausomybių: kontrolės praradimas, įpročių nenutraukimas, nors suprantama, kad tai kenkia ir įkyrios mintys.

Trumpas testas gali padėti pažinti situaciją

Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas pridūrė, kad yra penkių klausimų testas, kurį galima atlikti pas šeimos gydytoją ir įsivertinti, ar asmuo turi priklausomybių, ar ne. „Tai tam tikra priemonė, kuri leis anksčiau nustatyti ligos požymius“, – tvirtino SAM atstovas ir pridūrė, kad kiekvienas pacientas gali atsisakyti atsakyti į testo klausimus.

I. Rubikas laidoje kalbėjo, kad neįmanoma suskaičiuoti visus, priklausomybių turinčius asmenis, todėl tokios statistikos ir nėra.

O kokia turėtų būti pirmoji pagalba? Laidoje specialistai kalbėjo, kad priklausomybių turintys asmenys dažniausiai užsidaro tarp keturių sienų, jie nekeliauja vartoti alkoholio į viešas vietas, jie tai daro vienumoje, todėl, anot specialistų, svarbu artimųjų pagalba ir artimas pokalbis.

„Daktaras Giedrius Markevičius yra stiprus žmogus priklausomybių srityje ir jis įvardijo tokį svogūno pavyzdį. Tarkime, pjaustome svogūną ir byra ašaros. Jausmo, kad išgyveni ar liūdi, ar tau skauda, nėra, bet ašaros byra. Lygiai tokia pati paralelė su priklausomybėmis“, – kalbėjo G. Vitkevičiūtė.

Gabija Vitkevičiūtė
Tarkime, pjaustome svogūną ir byra ašaros. Jausmo, kad išgyveni ar liūdi, ar tau skauda, nėra, bet ašaros byra. Lygiai tokia pati paralelė su priklausomybėmis.

Jos teigimu, asmenys vartoja dėl to, kad bando savyje užpildyti tuštumą.

Visuomenėje – palanki terpė plisti priklausomybėms

„Sveikimas arba gydymas turi būti žmogaus santykio įvardijimas ir sugrąžinimas, – kalbėjo G. Vitkevičiūtė, įvardydama, ko labiausiai trūksta priklausomybių turinčiam asmeniui. – Dėl ko veikia anoniminių alkoholikų grupės? Atrodo, atėjome, pašnekėjome ir gert nebenorime. Tai santykis.“

Kunigas Kęstutis Dvareckas laidoje kalbėjo, kad priklausomybių turintys asmenys Lietuvoje yra stigmatizuoti. „Mes kaip visuomenė nesame labai sveika ir svetingi. Esame tokia, kurioje priklausomybėms atsirasti ir plisti yra labai palanki terpė“, – teigė K. Dvareckas.

Jo teigimu, valstybė turėtų kur kas labiau stengtis padėti tokioms organizacijoms, kurios dirba norėdamos padėti priklausomybių turintiems žmonėms. „Gali ir turi būti geriau“, – kunigui pritarė SAM atstovas.

Visa „Žinių radijo“ laida „Atviras pokalbis“: