ŽTK nariai yra linkę rinktis į bendrą posėdį. Visgi, SRDK pirmininkas, konservatorius Justas Džiugelis teigia, kad jo vadovaujamas komitetas dar praėjusią savaitę analizavo panašios tematikos klausimus, todėl papildomo posėdžio organizuoti nežada.

ŽTK pirmininkas, „laisvietis“ Tomas Vytautas Raskevičius Eltai teigė palaikantis iniciatyvą surengti bendrą posėdį dėl nepilnamečių apsaugos. Politikas atsakė į demokratų „Vardan Lietuvos“ siųstą laišką dar ketvirtadienį ir pasiūlė sušaukti tokį susitikimą vasario 8 d.
„Poreikį matau. Seksualinio smurto prevencija ir pagalba aukoms visą laiką yra Žmogaus teisių komiteto kuruojama sritis“, – Eltai sakė parlamentaras.

„Mūsų komitetas matytų poreikį daryti (posėdį – ELTA) vasario 8 d., nes kitą trečiadienį daro Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija, o SRDK yra darę praeitą savaitę dėl Vaiko teisių apsaugos įgyvendinimo įstatymo. Tai kad sukurtume pridėtinę vertę, mes sudalyvausime visuose posėdžiuose, visus išklausysime ir tada pateiksime Žmogaus teisių komiteto visus pjūvius ir aspektus, kurie dar nebuvo nagrinėti“, – ŽTK poziciją išdėstė T. V. Raskevičius.

Tuo metu SRDK pirmininkas J. Džiugelis kol kas bendram susirinkimui poreikio nemato. Anot politiko, SRDK dar praėjusią savaitę posėdžio metu aptarė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo įgyvendinimo užtikrinimo klausimą ir pateikė rekomendacijas dėl tolimesnių žingsnių, susijusių su lytinio švietimo gerinimu.

„Ekspertai, institucijos ir komiteto nariai sutarė, kad šiai dienai nepakankamas dėmesys yra skiriamas lytinio švietimo temai mokyklose, todėl SRDK kreipėsi į Seimo Švietimo ir mokslo komiteto bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją atkreipdami dėmesį į nepakankamo lytinio švietimo mokyklose problemą ir pasiūlė tobulinti atitinkamas ugdymo programas, apimančias lytinio švietimo ir rengimo šeimai mokyklose temas (...)“, – teigė J. Džiugelis savo atsakyme demokratų frakcijai.
„Ačiū, kad keliate klausimus, bet manau, kad SRDK kol kas neturėtų organizuoti papildomo posėdžio šia tema. Kartu kviečiu savo kolegas iš ŠMK rimčiau pažiūrėti į lytinio švietimo temą ateityje“, – laiško pabaigoje rašė konservatorius.

Tokią pat komiteto poziciją jis išdėstė ir Eltai.

„Mes prieš savaitę darėme posėdį, nėra prasmės čia dabar dėl šito rezonansinio įvykio iš naujo kažką daryti“, – sakė konservatorius.
ELTA primena, kad pirmadienį konservatorius K. Bartoševičius pranešė, jog atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių.

Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš aktyvios politikos, generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja ir Seimo nario mandato atsisakantis K. Bartoševičius.

Antradienį VRK panaikino jo mandatą – K. Bartoševičius neteko teisinės neliečiamybės. Parlamentaro įgaliojimai perleisti buvusiam krašto apsaugos viceministrui Viliui Semeškai.

Ketvirtadienį Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos Seime atstovai kreipėsi į Seimo ŽTK ir SRDK narius, kuriuos kviečia bendram vaiko teisių, nevyriausybinių organizacijų, teisėsaugos institucijų ir ministerijų atstovų posėdžiui. Parlamentarai tikisi jau artimiausiu metu suorganizuoti susitikimą, kurio metu būtų aiškinamasi apie vaikų seksualinio išnaudojimo problemos mastus, apsaugos ir pagalbos jiems stiprinimo priemones.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją