Visus taškus mokytojų asmeniniame gyvenime sudėliojo teismas – išnagrinėjusi dabar jau buvusių sutuoktinių skyrybų bylą teisėja nusprendė pripažinti, kad dėl iširusios santuokos yra kaltas vyras. Ilgą laiką žemintai žmonai jis turės sumokėti 7 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

„Dėl netinkamo sutuoktinio elgesio (neištikimybės) sutuoktinė iš tiesų po beveik trisdešimties bendro gyvenimo kartu patyrė dvasinius išgyvenimus, jautėsi išduota ir pažeminta, ją kankino nemiga, ji susirgo depresija, neteko svorio, kreipėsi pagalbos į specialistus, vartojo vaistus“, – pažymėjo teismas.

Sprendime taip pat pabrėžiama, kad „oficialus sutuoktinis į jų bendrus namus parsivedė kitą moterį ir naudojosi visa jų kartu sukurta gerove“.

„Jie gyvena nedideliame miestelyje, kur visi visus pažįsta, abu pagal profesiją yra mokytojai, moteriai nuolat tekdavo išklausyti draugų, kaimynų, pažįstamų ir net mokinių pasakojimų apie sutuoktinio meilės istorijas, žmonės apkalbėdavo juos ir juokdavosi iš jų“, – argumentus, kodėl moteriai turi būti priteistinas neturtinės žalos atlyginimas, nurodė teismas.

Bylos duomenimis, į teismą dėl skyrybų kreipėsi moteris, tačiau vėliau jos sutuoktinis pateikė priešieškinį – panoro, kad teismas konstatuotų, jog ne jis, o sutuoktinė būtų jų nesusiklosčiusio gyvenimo kaltininkė.

Savo pareiškime moteris nurodė, kad nuo pat sutuoktinio gyvenimo pradžios jos vyras buvo įtarus, pavydus ir žiaurus, jos atžvilgiu net yra naudojęs fizinį smurtą – suspardęs. Maža to, moteris pareiškė, kad eidamas mokytojo pareigas jos vyras „apie du metus turėjo meilės ryšį su mokine“.

Pedagogės teigimu, kurį laiką sutuoktinis piktnaudžiavo alkoholio, tačiau maždaug 2008 m. jo elgesys kardinaliai pasikeitė – jis ėmė rūpintis savo išvaizda, į namus grįždavo vėliau, paslapčia kalbėdavo telefonu.

„Po ilgų bendro gyvenimo metų vyras man buvo nuolat neištikimas – apgaudinėjo, melavo ir su kita moterimi susilaukė net dviejų vaikų: 2009 ir 2011 m., maža to, jis mane išvarė iš mūsų bendrų namų – sudarė nebepakeliamas sąlygas gyventi, ir parsivedė kitą moterį – savo mažamečių vaikų motiną“, – moteris įsitikinusi, kad sutuoktinis iš jos tyčiojasi.

Pedagogė teismui tvirtino, kad ji sutuoktinės pareigų niekada nebuvo pažeidusi, buvo ištikima, užaugino vaikus.

„Nuolat rūpinausi šeima, buvau tolerantiška ir iš visų jėgų stengiausi išlaikyti santuoką – pakenčiau vyro pavydą, fizinį smurtą, piktnaudžiavimą alkoholiu ir net neištikimybę, tačiau antro nesantuokinio vaiko gimimas perpildė kantrybės taurę“, – sakė moteris. Ji neslėpė, kad dėl vyro neištikimybės buvo susirgusi depresija ir per 2 mėnesius numetė 6 kg.

„Tai ne aš, o žmona yra kalta dėl mūsų skyrybų – nuo pat santuokinio gyvenimo pradžios ji nuolat mane bardavo: ryte, vakare, – sakė jis. – Ji mane keikdavo, priekaištaudavo, provokuodavo konfliktus, tai ir sugriovė mūsų santuoką. Tai ne žmona, o aš patyriau didžiulius išgyvenimus, jaučiau nuolatinę įtampą – man sutriko sveikata, tik aš kaip vyras niekur nesikreipiau pagalbos“.

Prieš priimdamas sprendimą skyrybų byloje teismas apklausė ir kelis miestelio, kuriame gyveno sutuoktiniai, gyventojus. Jų nuomonė buvo kategoriška – moteris buvo pavyzdinga sutuoktinė, ypatingai atsidavusi šeimai: sutuoktiniui ir vaikams. Liudytojai taip pat neslėpė, kad visiems miestelyje buvo žinomas mokytojo ir mokinės meilės romanas – apie jį žmonės iki šiol kalba.

Kad motina nelakstė paskui kitus vyrus, teisme patvirtino ir vienas jos sūnus.

„Atsižvelgdamas į tai, kad santuoka truko apie trisdešimt metų, teismas netiki, jog atsakovo nurodytas ieškovės elgesys, jei toks ir buvo, nuolatinis barimas, priekaištavimas jam, konfliktų provokavimas, nesiaiškinimas nepasitikėjimo juo aplinkybių, buvo ta priežastis, dėl kurių šiuo metu bendras jų gyvenimas tapo nebegalimas“, – teismas pažymėjo, kad sutuoktinis neįrodė, jog jis nėra kaltas dėl santuokos iširimo.

Vyro patyčias iškentėjusi moteris šiuo metu gyvena su kitu vyru.