Alytaus tarybai pateiktas sprendimo projektas, kuriuo siūloma sujungti tris miesto sveikatos priežiūros įstaigas – buvusią J. Krasnicko darbovietę, Alytaus S. Kudirkos ligoninę, Alytaus polikliniką ir Alytaus miesto savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centrą. Taip būtų sukurtas naujas juridinis asmuo – Alytaus sveikatos centras. Viena didelė įstaiga, mažiau direktorių, mažiau biurokratijos – lyg ir vieni pliusai. Tačiau Alytuje netruko pasklisti kalbos, kad šia reorganizacija J. Krasnickas kuria sau naują darbo vietą ir pats ketina vadovauti būsimajam dariniui.

Be to, į nepatogią padėtį pastatyta Sveikatos apsaugos ministerija. Socdemų valdoma ministerija, anot Alytaus tarybai teikto dokumento, „neprieštarauja“ didžiajam planui, kas smarkiai nustebino pačią sveikatos apsaugos ministrę.

Vizija: viena didelė įstaiga

Alytaus tarybai pateiktame projekte piešiama kone idiliška Alytaus sveikatos priežiūros įstaigų vizija.

Dokumente teigiama, esą trijų gydymo įstaigų sujungimas leistų sutaupyti apie 300 tūkst. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, antra tiek – administracinių išlaidų, būtų išvengta funkcijų dubliavimo, alytiškiams būtų teikiamos kokybiškesnės sveikatos priežiūros paslaugos, medikams kiltų algos, o į Alytų pavyktų privilioti geresnių specialistų.

Be to, nurodoma, esą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) „neprieštarauja įstaigų reorganizavimui“.

Ministrė suglumusi

Toks rašto turinys nustebino sveikatos apsaugos ministrę. J. Krasnicko partietė Rimantė Šalaševičiūtė DELFI teigė, jog meras su ministerija konsultavosi dėl trijų įstaigų jungimo, bet SAM tikrai nenurodė pritarianti tokiam sprendimui.

„Buvo atvažiavęs meras labai seniai. Ir po to, turbūt gruodžio mėnesį, ir raštu kreipėsi. Žinau apie tą projektą. Ne, nėra taip parašyta. (…) Buvo parašytas raštas, kad labai reikia viską dar apsvarstyti“, - klausiama, ar SAM iš tiesų neprieštarauja Alytaus sveikatos centro steigimui, sakė R. Šalaševičiūtė.

Ministrės žodžiais, SAM rašte, kuriuo remiamasi tarybai pateiktame dokumente, nurodyta elementari tiesa – kad Alytaus savivaldybė yra gydymo įstaigų steigėja ir priima svarbiausius su jų valdymu susijusius sprendimus.

„Buvo kalbama, kad sutaupytų toks reorganizavimas 2-3 mln. Lt. Bet pagrindimo jokio nepateikė mums, iš kur tie skaičiai buvo paimti. Gruodžio mėnesį buvo raštas, mes nurodėme, kokia yra įstatyminė bazė. Alytaus taryba yra steigėja gydymo įstaigų – ne SAM. Ministerija negali priimti kardinalių sprendimų, kas liečia pirmo, antro lygio gydymo įstaigas. (…) Bazė kokia teisinė, ką leidžia įstatymai ir ko neleidžia. Ir buvo pasisakyta apie tai, kad turi būti gerai pasverta ir argumentuota, kad nenukentėtų pacientai, nenukentėtų medikai“, - dialogo su Alytaus valdžia esmę nupasakojo R. Šalaševičiūtė.

„Visiškai jausti laisvę ir erdvę priimamiems sprendimams savivaldybių tarybos neturėtų“, - pridūrė ministrė.

Pasak jos, ministerija Alytaus savivaldybei išaiškino teisinius tokios procedūros niuansus, tačiau miesto valdžia „neatliko namų darbų“ ir SAM pritarimo tikėtis niekaip negalėjo.

„Namų darbų Alytaus savivaldybė neatliko ir mums nepateikė. Aš visada prašau, kad būtų argumentai. Tų argumentų aš neturėjau“, - sakė R. Šalaševičiūtė.

Vis dėlto ministrė nesiėmė smerkti J. Krasnicko ir jo vis dar vadovaujamos savivaldybės. Esą tai, kad miesto taryba informuojama apie neegzistuojančią SAM paramą reorganizacijai, dar nereiškia, kad ministerijos pozicija buvo klastojama.

„Galbūt tai nėra sąmoningai... (…) Mes, išgirdę tas kalbas, apsižiūrėjome – gal kažką ne taip parašėme. Net mums patiems kilo tokių minčių – bet maža ką“, - prisiminė R. Šalaševičiūtė, pridurdama, kad peržvelgtas SAM raštas Alytaus savivaldybei jokių anomalijų neparodė – esą „draudimo priimti sprendimus“ ten nėra, bet traktuoti tai kaip pritarimą yra nekorektiška.

„Nebuvo niekur parašyta, kad mes pritariame“, - konstatavo ministrė.

Rimantė Šalaševičiūtė

V. Grigaravičius: medikai jau sukilo

Vis dėlto kadenciją baigianti Alytaus taryba nepritarė Alytaus sveikatos centro steigimui. Nutarta sprendimą dėl šios iniciatyvos palikti naujos kadencijos tarybai.

Išrinktasis Alytaus meras, buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius DELFI teigė abejojantis projekto tikslingumu. Be to, anot jo, dalis Alytaus medikų jau sukilo ir netgi grūmoja mesti darbus.

„Žinau medikų nuomonę. Didžioji dauguma į šį projektą žiūri nepalankiai. (…) Alytaus poliklinika yra surinkusi apie 100 medicinos darbuotojų parašų. Jie prieštarauja tokiam projektui, tokiam sprendimui. Grasina, kad priešingu atveju jie masiškai pereis dirbti į rajono savivaldos medicinos objektus. Aš manyčiau, kad čia niekam nereikalinga sumaištis keliama“, - kalbėjo V. Grigaravičius.

Išrinktasis meras neslepia girdėjęs, kad Alytaus sveikatos centras gali tapti nauja J. Krasnicko darboviete.

„Na, žmonės kalba. Ir aš esu girdėjęs panašių kalbų“, - teigė V. Grigaravičius.

Vytautas Grigaravičius

Vis dėlto politikas teigia abejojantis, ar postą užleidžiantis meras per artimiausius 12 mėnesių galėtų sėsti į naujos sveikatos priežiūros įstaigos vadovo kėdę.

„Pagal Valstybės tarnybos įstatymą, žmogus, užėmęs vadovo pareigas, negali metus laiko kandidatuoti į buvusių pavaldžių įstaigų pareigas. Įstatymai visiems turi būti vienodi“, - svarstė V. Grigaravičius.

Tarybos narė: projektas buvo stumiamas skubotai

Kadenciją baigiančios tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė, medikė Adelė Dimšienė DELFI teigė, esą projektas dėl Alytaus sveikatos centro steigimo buvo stumiamas skubotai.

„Nėra ir paruoštas tas klausimas tinkamai. Labai daug teisinių aspektų. Skubėta kažkaip, manau, buvo“, - teigė A. Dimšienė.

Paklausta apie galimą J. Krasnicko suinteresuotumą naujos įstaigos atsiradimu, politikė teigė negalinti to „nei teigti, nei nuneigti“. Vis dėlto ji patvirtino, kad Alytaus sveikatos centras – sena mero iniciatyva.

„Iniciatyvos, aš manau, buvo jo paties. Bet viskas – dabar yra suvaldyta situacija. Jis, matot, jau buvo prieš ketvertą metų. Prieš ketvertą metų buvo ministerijos aiškūs išaiškinimai, kad teisinio nėra pagrindo sujungti pirminio, antrinio lygio stacionarą su ambulatorine jungti. Ir tai buvo atidėta. O dabar vėl buvo prie tos idėjos sugrįžta“, - prisiminė A. Dimšienė.

Anot medikės, dokumente minimas Sveikatos apsaugos ministerijos „neprieštaravimas“ naujo darinio sukūrimui – ne iki galo tiksli informacija.

„Ministerijos čia nebuvo kaip pritarimas. Tik traktuotė buvo tokia, kad pritariama. Bet iš tiesų tai nėra pritarimas. Ten yra tik apžvalga teisės aktų – ir viskas“, - teigė A. Dimšienė.

Kadeciją baigiančios tarybos narės nuomone, Alytaus sveikatos centro sukūrimo modelis primena sovietmetį, o informacija apie PSDF lėšų sutaupymą neatitinka tikrovės.

„Pagal teisės aktus, Sveikatos sistemos įstatymą ir Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą, aiškiai pasakyta, kad pirminis ir antrinis lygis – visais atvejais, jų finansavimo sistema yra visiškai atskira. Joks jungimas negali taupyti PSDF lėšų, nes jos uždirbamos pagal suteikiamas paslaugas.

Pirminis lygis gauna lėšas „prirašytam“ gyventojui. Tai solidarumo taip vadinamas mokestis: vienas pacientas lankosi kartą per metus, kitas – 20, bet vis tiek jie yra atitinkamai įstaigos aptarnaujami. O ligoninė gauna už konkrečią konsultaciją, už konkrečią paslaugą, už konkretų lovadienį paciento praleistą. (…) Čia būtų sugrįžimas į sovietinį laikotarpį. Tais laikais buvo biudžetinis finansavimas, galimybė buvo kita. Tada viskas buvo viename katile“, - aiškino A. Dimšienė.

DELFI pašnekovė siekė perrinkimo į Alytaus miesto tarybą su visuomeniniu komitetu „Už Alytų“, tačiau nesėkmingai. Komiteto sąraše A. Dimšienė kandidatavo su pirmu numeriu, „Už Alytų“ iškovojo dvi vietas miesto taryboje. Tačiau A. Dimšienę rinkėjai nureitingavo žemyn – į 4-ąją vietą. Dvi vietas Alytaus taryboje iškovojo kitas dabartinės tarybos narys Valius Micevičius bei buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Tomas Pačėsas.

Meras kalbėti nenori

DELFI pavyko susisiekti su J. Krasnicku. Tačiau kadenciją baigiantis meras nepanoro kalbėti apie sveikatos įstaigų reformą.

„Šarūnai, neįsižeiskit. Ir galite įsirašyti. Su jumis kalbėti neturiu apie ką“, - išpyškino J, Krasnickas ir padėjo ragelį.