Įmonės savininkė, sužinojusi apie broką, patikrino kitas lėles - rastas penkias lėles su abiejų lyčių bruožais sunaikino. Kinijos firmos „Newsun Toys“ vadovas savo rašte nurodė, kad jie nebuvo gavę specialaus užsakymo iš Lietuvos, lėlė su abiejų lyčių bruožais - gamybos brokas, atsitiktinai patekęs į mūsų šalį.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė prašė atsiliepti vaikų globos namus, vaikų darželius ar kitas ugdymo įstaigas, gavusias labdarą panašaus pobūdžio lėlėmis ar kitais žaislais. Nė viena ugdymo įstaiga neatsiliepė.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos Kauno skyrius atliko patikrinimus ir nustatė, kad lėlių turinčių abiejų lyčių bruožų rinkoje šiuo metu nėra. Inspekcijos darbuotojai taip pat nustatė, kad lėlė atitinka Žaislų saugos techninio reglamento reikalavimus.

„Tokios lėlės tikrai neturėtų patekti į vaikų rankas, todėl prašau importuotojus atidžiau rinktis prekes, skirtas vaikams. Nors tikiu, kad šioje istorijoje niekas piktų kėslų neturėjo, tačiau nesinorėtų, kad tokios apmaudžios klaidos kartotųsi“, – sako Edita Žiobienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė brokuotą lėlę gavo iš Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos, kuri paprašė ištirti, ar prekiaujant tokiomis lėlėmis nėra pažeidžiamos vaikų teisės.