Aistros pasiekė apogėjų, kai kunigas Andrius Narbekovas apkaltino konservatorę Vidą Mariją Čigriejienę turint sąskaitų su savo sąžine ir Kauno medicinos institute mokius studentus daryti abortus.

Remiantis Seimo narių pasakojimu, A. Narbekovas vartojo itin šlykščią retoriką bei kalbėjo apie kūdikių rankų ir kojų traukimą. Įsiutę parlamentarai nusprendė nebekviesti kunigo į komitetų posėdžius, o konservatorius Antanas Matulas užsiminė apie paties A. Narbekovo gyvenimą iki kunigystės.

„Baikit, nieko nepasakosiu, nieko nekalbėsiu, bet kunigas negali taip elgtis. Jis mane įžeidė. Visą laiką, kol nebuvo svarstomas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, labai gyrė mane kaip puikią dėstytoją, kaip gydytoją. Aš operavau jo gimines, jis pretenzijų neturėjo“, - kalbėdama su DELFI piktinosi parlamentarė. 

„Niekada nebuvau abortmachere, bet tais sovietiniais laikais vieną kitą nėštumo nutraukimą tikrai padarydavome visi. Bet mano siekiai buvo ne tokie. Jeigu aš pasiekiau pedagogines aukštumas, apsigyniau dvi disertacijas, jeigu rinkau mokslinę medžiagą, buvau aukštai tituluojama onkoginekologė, chirurgė ir perinatologė, aš savo pasiekiau, tai ne abortus darydama, o savo išmintimi. O dabar suvedinėti kažkokias sąskaitas? Tai aš apie jį galiu papasakoti, kokį jis gyvenimą vedė iki kunigystės, būdamas Pasvalio gydytojas ir Kauno klinikų gydytojas. Bet aš gi nepradėsiu pasakoti visų niuansų. Tegul jie žiūri bažnytinę teisę, tegul jie žiūri, kas Bažnyčioje darosi. Man tas nepriimtina“, - apgailestavo parlamentarė.

Ji svarstė, kad A. Narbekovą reikėtų apskųsti Vilniaus arkivyskupui Gintarui Grušui, nors nebuvo apsisprendusi, ar tikrai tai darys. Parlamentarė sako, kad A. Narbekovas ją yra skundęs ir konservatorių frakcijai.

Vida Marija Čigriejienė
„Žinot, jeigu tikėjau į Dievą, ėjau į Bažnyčią, tai po jo kalbų galima prarasti tikėjimą ir tapti nepraktikuojančiu kataliku. Jis iki to priveda. Bet juk tai yra blogai. Ne tokia kunigo misija pasaulyje, dvasingumas yra misija“, - apgailestavo V.M. Čigriejienė.

A. Narbekovas pakomentuoti konflikto Sveikatos reikalų komitete neturėjo laiko ir pažadėjo tai padaryti vėliau.

A. Matulas: tai buvo baisu

Parlamentaras A. Matulas pasakojo, kad kunigas A. Narbekovas išties pažeidė visas įmanomas etikos normas, nes V.M. Čigriejienę apkaltino darius abortus ir mokius tai daryti savo studentus. Primenama, kad sovietiniais metais abortai nebuvo draudžiami. Šiuo metu nėštumą nutraukti taip pat galima iki 12 nėštumo savaitės. 

„Mes svarstėme Gyvybės prenetalinėje fazėje apsaugos įstatymą. Buvo nemažai žmonių, bet kai pradėjo kalbėti kunigas A. Narbekovas, aš per keturias kadencijas nemačiau tokio nekultūringo, negražaus, neetiško posėdžio Tokio nemandagaus elgesio nesitikėjau iš nieko, jau nekalbant iš kunigo. Pirmiausia jis apkaltino profesorę V.M. Čigriejinę, kad ji gyvena be sąžinės, kad yra įsivėlusi į sąžinės konfliktą ir kad kai jis mokėsi pas ją, matė, kokius darbus ji dirbo, apkaltino ją, kad ji mokė jį daryti abortus. Situacija buvo labai neetiška“, - pasakojo komiteto narys A. Matulas.

Parlamentaras sako posėdyje nusprendęs netylėti ir priminti kunigui A. Narbekovui jo gyvenimą iki kunigystės. A. Matulo nuomone, kunigui netinka būti tokiam piktam ir arogantiškam, priekaištauti savo buvusiai mokytojui, juo labiau, kai jo paties „gyvenimas iki kunigystės nebuvo tobulas“.

A. Matulas, kaip ir A. Narbekovas, yra iš Pasvalio. Tačiau parlamentaras atsisakė pasakyti, kuo išsiskyrė A. Narbekovo gyvenimas iki kunigystės.

Antanas Matulas
„Aš jam ir pasakiau, kad ir jūsų paties gyvenimas iki kunigystės nebuvo tobulas. Daugiau nenoriu komentuoti kitų dalykų, bet man tai tikrai atrodė panašu į kunigo siautėjimą. Priekaištai, moralai dėl gyvenimo, dėl to, kad ne taip jį mokė. Tikrai, tai buvo visiškai netinkamas, nekorektiškas elgesys“, - sakė konservatorius.

„Buvo baisu klausyti. Aš buvau šokiruotas ir tikrai nesitikėjau. Laikiau jį inteligentu, galbūt kategorišku, turinčiu savo nuomonę, bet kad šitaip prieš didžiąsias šventes apkaltint savo busią mokytoją... Nešiot širdy tokius dalykus....“, - pridūrė A. Matulas.

Jo teigimu, komiteto narys Kęstas Komskis prieš pradedant svarstyti kitą klausimą pasiūlė priimti sprendimą, kad A. Narbekovas daugiau niekada nebebūtų kviečiamas į komiteto posėdį.

„Komitetas priėmė sprendimą daugiau jo nekviesti į posėdžius“, - teigė A. Matulas.

J. Požela: kunigas elgėsi ypatingai nekorektiškai

Juras Požėla
Sveikatos reikalų komiteto narys, socialdemokratas Juras Požela taip pat patvirtino, kad posėdžio metu kunigas užsipuolė konservatorę V. M. Čigriejienę. Jo teigimu, kunigas elgėsi ypatingai netoleruotinai, todėl K. Komskis pasiūlė balsuoti, jog A. Narbekovas nepageidaujamas posėdžiuose.

„A. Narbekovas elgėsi ypatingai nekorektiškai. Kai popiežius kaip tik kalba apie Bažnyčios sutaikymą su visuomenę, tai kai kurie mūsų dvasininkai daro visiškai priešingai ir tokiu būdu žmones atstumia nuo Bažnyčios. Tai netoleruotina. Ir apskritai pastebimas pernelyg didelis jų kišimasis į valstybės sprendimų priėmimą, o Bažnyčia Lietuvoje yra atskirta nuo valstybės“, - teigė parlamentaras.

Klausiamas, kas nutiks, jeigu A. Narbekovas vis tiek apsilankys komiteto posėdyje, J. Požela svarstė, kad tokiu atveju dalis parlamentarų paprasčiausiai gali boikotuoti posėdį.

„Galbūt tie komiteto nariai, kurie balsavo už šį sprendimą (nekviesti A. Narbekovo – DELFI) paprasčiausiai atsistos ir išeis. Tada neįvyks posėdis ir tiek. Toks yra sprendimas – mes jo nekviesime. Bet jeigu jis ateitų, aš matyčiau tokį sprendimą: komiteto nariai tada patys atsistoja ir išeina iš komiteto“, - sakė J. Požela.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį pritarė teisės aktams, kuriais būtų draudžiami abortai, išskyrus prievartos atvejais arba kai nėštumas gresia moters gyvybei bei sveikatai. Tačiau tam, kad įstatymai įsigaliotų, Seime reikia dar dviejų balsavimų.