Pirmieji šarvuočiai „Boxer“ į Lietuvą buvo pristatyti dar birželį.

Tai – brangiausias pirkinys Lietuvos kariuomenės istorijoje, kainavęs per 385 mln. eurų.

„Nepaprastai svarbi diena Lietuvos kariuomenei ir visai krašto apsaugos sistemai. Tai ambicingas kariuomenės modernizavimo projektas tampa kūnu ir tai tikrai prisidės prie Lietuvos kariuomenės stiprinimo, Lietuvos saugumo“, – ceremonijoje kalbėjo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pasak jo, kovos mašinų įsigijimas – svarbi investicija į Lietuvos karinius pajėgumus.

„Tai yra ir labai svarbia žinia ir sąjungininkams, ir galimiems priešams, kad mes realistiškai vertiname savo saugumą, adekvačiai reaguojame ir esame pasiruošę gintis“, – kalbėjo jis.

Ceremonijos metu kovos mašinas gaminusio Vokietijos konsorciumo „Artec“ ir organizacijos OCCAR, tarpininkavusios įsigyjant kovos mašinas, atstovai Lietuvos atstovams įteikė simbolinį raktą nuo kovos mašinų.

Pasak kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko, „Vilkai“ užtikrins ilgai lauktą sausumos pajėgų kovinės galios padidėjimą ir siųs žinią, jog Lietuva rimtai žiūri į savo saugumą.

Pasak kariuomenės vado, Lietuva didžiuojasi turėdama savo originalią „Boxer“ versiją. Jo teigimu, tokios versijos kaip „Vilkas“ pėstininkų kovos mašinų nėra jokioje kitoje NATO šalyje.

„Galima sakyti, kad iniciatyva dabar yra karių rankose, „Vilkai“ atkeliauja ir tik nuo mūsų priklauso, kaip ilgai ir kaip efektyviai juos naudosime“, – kalbėjo J. V. Žukas.

Jis teigė, kad karių pareiga juos kuo geriau integruoti ir kuo efektyviau išnaudoti gautas kovos mašinas.

Lietuvos perkamoms pėstininkų kovos mašinoms kovinį bokštelį gamina Izraelio įmonė, o patį šarvuotį – Vokietijos konsorciumas. Bokšteliai apginkluoti 30 mm patrankomis MK-44S ir prieštankinėmis raketomis „Spike LR“.

„Karių transportavimas bus žymiai saugesnis. Šarvuotas transporteris yra kovos mašina su labai geru pravažumu, labai gerais šarvais ir su labai gera ginkluote. 88 skyriai Lietuvos kariuomenėje gauna tokią stiprią ugnies paramą ir tokias geras transporto priemones“, – sakė kariuomenės vadas.

„Ši mašina ne vien transportuoja karius iš vieno mūšio lauko į kitą, bet ir pati dalyvauja mūšyje – tai labai didelis skirtumas“, – pridūrė jis.

Už 385,6 mln. eurų Lietuva įsigis 88 šarvuočius, jie bus pristatyti iki 2021 metų pabaigos. Planuojama, kad per šiuos metus Lietuvą pasieks iš viso 15 kovos mašinų.

Pasak kariuomenės vado, pratybose naujosios kovos mašinos pradės dalyvauti dar šiais metais.

„Dalyvaus visur, kur reikia: jei dalyvausime tarptautinėse operacijose, bus tokie reikalavimai“, – sakė jis.

Kaip žurnalistams pasakojo kariuomenės instruktorius, dešimt karių iš Lietuvos vairuoti kovos mašinas buvo apmokomi Vokietijoje, vėliau kursai vyko Lietuvoje. Pagal šią informaciją sukurta mokymo programa, pagal kurią toliau mokomi Lietuvos kariai.

„Kursas trunka keturias savaites, per kurias paruošiami šeši būsimieji vairuotojai. Technika yra moderni, reikalaujanti tam tikros priežiūros, kad ji būtų teisingai eksploatuojama, vairuojama, skiriame keturias savaites, kad vairuotojas susipažintų su pačia transporto priemone ir vairavimo ypatumais“, – žurnalistams sakė kariuomenės įgūdžių formavimo kursų ekspertas, štabo seržantas Saulius Laisonas.

Šiuo metu vairuoti „Boxer“ yra apmokyti apie keturiasdešimt karių.

Pasak jo, gavus daugiau mašinų, mokymai paspartės.

Pirmieji šarvuočiai į Lietuvą atgabenti birželio pabaigoje. Pristatymas kiek vėlavo, planuota, kad jie atvyks kovą.

Kariuomenės vado teigimu, vėlavimą galėjo nulemti naujoviška sistema, o galutinių terminų jis nepakeis.

„Nauja sistema visiškai: bokštelis suderintas su kovos mašina, naujas modulis, reikėjo išbandyti, atlikti tam tikrus testus. Tas vėlavimas nebuvo žymus. Viskas lieka taip, kaip pasirašyta kontrakte, jokių delspinigių niekam nereikia mokėti“, – sakė J. V. Žukas.

Šarvuočiais bus aprūpinti du brigados „Geležinis Vilkas“ batalionai Rukloje ir Alytuje.

Kariuomenės vado teigimu, planuojama kovos mašinomis aprūpinti ir kitus batalionus, tačiau kada tai įvyks, kol kas neaišku.

„Galvojame apie vikšrines kovos mašinas. Yra planų, viskas yra sudėliota iki 2030 metų, žiūrėsime, kaip seksis“, – sakė kariuomenės vadas.

Pasak jo, šis ir kiti įsigijimo planai bus įgyvendinti, jeigu bus laikomasi partijų susitarimo dėl gynybos finansavimo.