„Tikrai tas paketas nebuvo toks, kokį Lietuva siūlė. Finale tai gavosi kompromisinis paketas, tačiau vis dėlto jame yra, mūsų požiūriu, daug gerų dalykų, pavyzdžiui, ribojimai dvejopo naudojimo prekėms, technologijoms, išplėstas draudimas dėl prekių, susijusių su aviacijos ir kosmoso eksportu, taip pat buvo įšaldytas dar dviejų Rusijos bankų turtas ir sustabdyti keturi Rusijos propagandos kanalai. Tai visa tai yra gerai“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

„Plius 190 asmenų ir įmonių, tarp kurių ir Rusijos Vyriausybė, parlamento nariai, propagandistai, taip pat 22 kampanijos susijusios su karine pramone. Visa tai yra devintame pakete ir tai yra dar papildomas spaudimas Rusijai“, – pridūrė ji.

Europos Sąjungos (ES) šalims patvirtinus 9-ąjį sankcijų Rusijai paketą, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis neslėpė nusivylimo. Ministras pažymėjo, kad Lietuva svarstymo metu iškėlė klausimą, ar 9-ąsis sankcijų paketas yra vertas patvirtinimo, jei bus priimtos siūlomos išimtys. Vis tik, A. Skaisgirytė pabrėžia, kad sankcijos Rusijai yra itin svarbios net ir su išimtimis.

„Aš manau, kad tas paketas buvo labai reikalingas ir labai gerai, kad jis priimtas“, – kalbėjo prezidento vyriausioji patarėja kartu atkreipdama dėmesį, kad Lietuva galės individualiai spręsti dėl sankcijų taikymo remiantis nacionalinio saugumo principais.

Be to, A. Skaisgirytė pažymi, kad tik laiko klausimas, kada bus siūlomas 10-asis sankcijų paketas.

„Kadangi karas tęsiasi, neįvyko jokios sąlygos, kad sankcijų politika būtų sustabdyta, atvirkščiai, manome, kad sankcijos toliau reikia taikyti Rusijai tuo ribojant jos galimybes kariauti Ukrainoje. Tai manyčiau tik laiko klausimas, kada pasiūlysime dešimtąjį sankcijų paketą“, – pažymėjo šalies vadovo vyriausioji patarėja.

ELTA primena, kad ES Taryba, reaguodama į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, praėjusią savaitę patvirtino devintąjį griežtų sankcijų Rusijai rinkinį.

Vis dėlto, jame liko išimtys arba sankcijų sušvelninimas verslininkams, užsiimantiems trąšų ir maisto eksportu, dėl kurių prieštaravo Lietuva, nors formuluotės dėl jų padarytos ne tokios kategoriškos, kaip buvo siūloma.

Į asmenų, kurių turtas įšaldomas, sąrašą ES įtraukė beveik 200 papildomų asmenų ir subjektų. Šis skaičius apima Rusijos ginkluotąsias pajėgas, taip pat pavienius pareigūnus ir gynybos pramonės įmones, Valstybės Dūmos ir Federacijos tarybos narius, ministrus, neteisėtas Rusijos įgaliotąsias institucijas okupuotose Ukrainos teritorijose ir politines partijas.

Į šį sąrašą įtraukti pagrindiniai asmenys, dalyvavę Rusijos žiauriose ir tyčinėse raketų atakose prieš civilius gyventojus, grobiant Ukrainos vaikus ir juos išvežant į Rusiją ir vagiant Ukrainos žemės ūkio produktus.

Taip pat pakete nustatyti nauji eksporto apribojimai jautrioms dvejopo naudojimo ir pažangioms technologijoms, kurios gali padėti didinti Rusijos karinius pajėgumus ir technologinę plėtrą.

Apribojimai apima bepiločių orlaivių variklius, kamufliažinę įrangą, papildomą cheminę ir (arba) biologinę įrangą, riaušių malšinimo medžiagas ir papildomus elektroninius komponentus, naudojamus Rusijos karinėse sistemose mūšio lauke.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją