„Taip, iš tikrųjų čia toks labai akivaizdus bandymas parodyti, kad gal ne tie ministrai šioje istorijoje yra kalti. Na, savo atsakomybės permetimas kitiems nėra garbingas dalykas“, – LRT radijui teigė A.Skaisgirytė.

Šalies vadovo patarėja akcentuoja, kad Prezidentūra visada laikėsi nuoseklios pozicijos, kad sankcijos Baltarusijos režimui turi būti.

„Ir vasarą taip pat buvo diskutuojama dėl eilinio sankcijų paketo, į kurį taip pat pateko trąšos. Tas paketas buvo priimtas, ir prezidentas Europos Vadovų Taryboje buvo vienas iš tų, kuris entuziastingai pasisakė už to paketo priėmimą. Tai čia negali būti jokios abejonės dėl to“, – pabrėžė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad pirmadienį portalas „Delfi“ paviešino, kad Prezidentūra vasarą nepritarė, jog Europos Sąjungos lygmeniu būtų taikomos sankcijos baltarusiškoms trąšoms. Portalo teigimu, tai rodo gautas vidinis susirašinėjimas tarp Prezidentūros Užsienio politikos grupės ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) specialistų.

„Labai bloga situacija su Astravo sankcijom, nes su procedūrom pavėluota, paramai teikti ceitnotas. Užtat su trąšomis gausim pirmiausia nuostolius savo verslui, o rusai perims baltarusių įmonę. Pamėginkime apginti LT interesus! (…)“, – rašoma patarėjos išsiųstame laiške, kurį gavo portalas.

„Nesiekiame visų sankcijų sektorinių užblokuoti, tik norime trąšas out, AAE in“, – rašo asmuo, pasirašantis vardu Skirmantė. Kaip teigė „Delfi“, tikėtina, kad tai yra Skirmantė Straigienė, prezidento Užsienio politikos grupės patarėja.

Tačiau Prezidentūra tvirtina, kad paviešintas susirašinėjimas neatspindi galutinės pozicijos.

„Jūsų pateikiamos vidinio darbinio susirašinėjimo rengiantis birželio mėn. Europos Vadovų Tarybai (EVT) nuotrupos niekaip neatspindi galutinės bendros, suderintos su Vyriausybe pozicijos. Birželio mėn. Europos Vadovų Taryba diskutavo dėl sankcijų Baltarusijai. Pradėjus veikti Astravo AE, Lietuva siekė sankcijų už branduolinę energetiką atsakingiems Baltarusijos pareigūnams. Vėliau prisidėjo sankcijos trąšų sektoriui. Prezidentas EVT išreiškė palaikymą ES susitarimui dėl sektorinių sankcijų Baltarusijos režimui“, – teigiama „Delfi“ perduotame komentare.

Tuo metu, kai vyko susirašinėjimas, Prezidentūra viešai komunikavo, kad sankcijas palaiko, nepaisant to, ar jos apims Lietuvai jautrų trąšų eksportą, ar ne.

Šią informaciją trečiadienį paneigė ir pats prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak šalies vadovo, paviešinti Prezidentūros darbuotojų susirašinėjimai nėra tikslūs, tad viešai skelbti netikslią informaciją mėginant įtraukti ir Prezidentūrą – gėdinga.