Liepos mėnesio pabaigoje Panevėžio poliklinikoje buvo paskutinės dienos, kai dar buvo galima nenešioti apsauginių veido kaukių ir negirdėti, ką šneka temperatūros matuoklis.

Nuo rugpjūčio mėnesio Panevėžio poliklinikos pacientams, kaip ir daug kur kitur, kaukės bus būtinos.

„Dvigubai, kai kuriomis dienomis – trigubai išaugo greitaisiais antigenų testais testuojamų žmonių skaičius. Ir taip pat fiksuojamas padidėjęs teigiamų COVID–19 ligos atvejų skaičius. Šią savaitę tai būtų apie 60–65 procentus“, – LNK kalbėjo Panevėžio poliklinikos vyriausioji slaugos administratorė Aurelija Petronienė.

Bet spėjama, kad realiai užsikrėtusių gali būti kelis kartus daugiau, nes sergant be ligos simptomų ar lengvai, žmonės į medikus net nesikreipia, nesitestuoja, todėl ir į statistiką nepatenka.

Po ilgos pertraukos pradeda sirgti ir medikai.

Dauguma Panevėžio poliklinikoje kalbintų pacientų – kol kas atsipalaidavę ir savanoriškai susivaržyti nenori.

„Per mažai gal tų mikrobų“, – kalbėjo vienas vyras.

Žmonių su apsauginėmis veido kaukėmis minėtoje poliklinikoje – mažai.

„Einant poliklinikoje prasilenkiau su žmogumi ir jis pradėjo kosėti, net neužsidengęs. Labai apsidžiaugiau, kad tuo metu buvau su kauke“, – kalbėjo kitas pacientas.

Daugėjant sergančiųjų COVID–19, šeimos gydytojų ritmas pamažu grįžta į pandeminį.

„Nuo šios savaitės gali gydytojas išduoti nuotolinės konsultacijos metu ir nuotolinį nedarbingumą, jei atitinka būdingus simptomus“, – LNK sakė A. Petronienė.

Panevėžio infekcinėje ligoninėje kol kas laikosi nepadidėję ligonių skaičiai. Išimtis – maži vaikai, kurie neskiepyti ir užkrėsti tėvų. Pastarieji, anot medikų, dažniausiai serga lengva forma, dėl koronaviruso nesitiria ir tik stipriai sukarščiavus kūdikiui sužino esantys infekcijos nešiotojai.

Kokia koronaviruso atmaina dabar vyrauja – nežinoma.

„Sekoskaita Lietuvoje dabar nėra daroma, turbūt ją daro tik mokslininkai. Anksčiau darydavome ir mes, mes žinodavome, koks virusas patenka. Iš tikrųjų dabar nežinome“, – teigė Infekcinių ligų skyriaus vedėja Violeta Dambrauskienė.

Ligos gydymui tai esą įtakos neturi, požymiai, su kuriais į ligoninę guldomi ligoniai daugmaž panašūs.

COVID–19 prognozės – tik spėjamos.

„Pietų šalyse ta banga jau slūgsta iš tikrųjų. Ir ta pirmoji prasidėjusi vasaros banga, tai Portugalijoje visur mažėja. Galbūt šitas virusas... Čia ta prognozė tokia, kad niekas iš tikrųjų nieko nežino. Galbūt iki rudens ši banga nuslūgs, kadangi daug persirgs tuo virusu“, – LNK sakė medikė V. Dambrauskienė.

Bet pasak gydytojos, niekas nežino, ar neatsiras kokia kita nauja viruso atmaina, kuria vėl iš naujo pradės sirgti pasaulis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: