Deja, kai kurie artimųjų kapus prižiūrintys žmonės nusprendžia, kad kapinių patvorys – pati geriausia vieta mesti šiukšles. Tad tvarkydami savo artimųjų kapus jie apdergia svetimus. Į redakciją kreipėsi biržietis pensininkas. Jo tėvai palaidoti vadinamose Muravankės kapinėse, šiaurinėje pusėje, šalia tvoros. Šalia tėvų kapų, kapinių pakraštyje, yra palaidota daug garbingų biržiečių.

Žmogus pasakojo, kad kadaise toje pusėje prie tvoros buvo šabakštynas. Jis džiaugėsi, kad seniūnija, leidus šalia gyvenantiems žmonėms, žabus ir krūmus iškirto, išvalė, išvežė žmonių supiltas žemes ir šiukšles, suremontavo kapinių tvorą.

Deja, panašu, kad sunku panaikinti žmonių įpročius kiaulinti kitiems. Savo tėvų, kitų giminaičių kapus dažnai lankantis ir gražiai prižiūrintis žmogus pastebėjo prie tvoros pilamas žemes, mėtomas šiukšles bei paliekamus antkapius. Bet labiausiai jį pritrenkė prieš kurį laiką rasti sukrauti trys antkapiai.

Žmogus sako tiksliai žinantis, kokie žmonės tvarkė savo kapavietę. Ji sutvarkyta idealiai – išbetonuota, išpilta akmenukais, pasodinta gėlių. Tačiau šis kapas tvarkingas kitų palaidotųjų sąskaita, nes jų pašonėje priversta žemių ir antkapių.

„Kapinėse žemė yra šventinta. Tad nė vienoje vietoje, ar tai būtų kapinių centras, ar pakraštys, šiukšlinti nevalia. O palaidoti žmonės visi lygūs“, - kalbėjo nusiminęs biržietis.

Biržų miesto seniūnijos seniūnas Vytas Jareckas sakė jau žinantis, kad šiauriniame Muravankės kapinių pakraštyje neseniai sukrauti seni antkapiai.

„Kitą savaitę išvešime. Tokie jau žmonės – nuneša ir numeta kaip kiaulės“, - apgailestavo seniūnas.

Paklausus, ar ne geriau būtų kreiptis į antkapius ir žemes sukrovusius asmenis ar į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, seniūnas atsakė, kad jam paprasčiau paimti ir viską pačiam išvežti.

„Kaip neturtingas, taip ir kvailas. Seniau būdavo kapininkai, jie matydavo, kas ką kapinėse daro, būdavo paprasčiau. Dabar esame pastatyti prieš faktą. Pats išvešiu, ir bus tvarka“, - kalbėjo V. Jareckas.

Šaltinis
Temos
Biržų krašto laikraštis „Šiaurės rytai”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)