Diskusijų šiuo klausimu trečiadienį per komiteto posėdį nekilo, tik komiteto narys liberalas Vitalijus Gailius pateikė statistinius duomenis, jo teigimu, įrodančius, kad mirties bausmės baimė neatgraso nuo sunkių nusikaltimų.

"Mirties bausmės griežtumas niekaip nedaro įtakos nusikaltimų skaičiui. Paskutiniais metais, kai turėjom mirties bausmę, 1995-aisiais, buvo nužudymų pikas, o po to nuosekliai mažėjo, iki maždaug 190 nužudymų pernai", - sakė V.Gailius.

Komitetas vertino "tvarkiečio" Petro Gražulio įregistruotas Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis siūloma laisvės atėmimu iki gyvos galvos arba mirties bausme bausti tuos, kas nužudė kankindamas ar kitaip itin žiauriai.

Išvadą, jog siūlymas grąžinti mirties bausmę prieštarauja Lietuvos Konstitucijai, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai, kitiems tarptautiniams teisės aktams, pateikė ir Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas savo išvadoje pažymi, kad Konstitucinis Teismas dar 1998 metais tuo metu galiojusio Baudžiamojo kodekso nuostatas dėl mirties bausmės pripažino prieštaraujančias pagrindiniam šalies įstatymui.

Teisininkai savo išvadoje taip pat rašo, kad mirties bausmė prieštarauja ne tik Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatoms, bet ir daugeliui kitų tarptautinių teisės aktų: Europos Sąjungos Pagrindinių teisių chartijai, Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto antrajam fakultatyviniam protokolui, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės asamblėjos rezoliucijoms ir t.t.

"Mirties bausmės panaikinimas yra viena iš narystės Europos Sąjungoje sąlygų ir visos valstybės narės yra įsipareigojusios laikytis šių nuostatų ir praktiškai jas įgyvendinti", - teigiama išvadoje.

Pasiūlymą grąžinti mirties bausmės sankciją į Baudžiamąjį kodeksą įregistravęs P.Gražulis sako, kad parengti tokias pataisas jį paskatino pastaruoju metu padažnėję žiaurūs nusikaltimai.

Lietuvoje mirties bausmės vykdymas sustabdytas 1996-aisiais, o 1998-ųjų gruodžio 21-ąją Seimas šią bausmę išvis panaikino, palikdamas griežčiausią sankciją - įkalinimą iki gyvos galvos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)