„Tas įstatymo projektas turi tam tikrą priešistorę. Visų pirma, Teisingumo ministerija buvo atlikusi antstolių veiklos vertinimą. Ten nustatyta, kad jie daugelį metų piktnaudžiavo, prirašinėjant papildomas išlaidas. Dėl to išieškojimo išlaidos labai išaugdavo, ir tas kėlė žmonių pasipiktinimą. Tada buvo apsispręsta dėl keleto veiksmų. Mes pirmą kartą istorijoje atrišome ministerijai rankas skelbti savarankiškai antstolių veiklos įkainius. (…) Taip visokios papildomos išieškojimo išlaidos dingo. Kita iniciatyva buvo iš prezidentės Dalios Grybauskaitės. Ten buvo visa eilė skaidrumo pasiūlymų“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Parlamentarė priminė, kad svarstant tuometinės prezidentės pasiūlymus Vyriausybėje kilo klausimų, ar reikia antstoliams nustatyti išskirtinę tvarką, kad jie vieninteliai Lietuvoje savo pajamų ir patirtų išlaidų, atliekant antstolio funkcijas, ataskaitas skelbtų viešai.

„Tokios tvarkos niekur kitiems nėra. Vyriausybė, kada ji teikė Seimui išvadą dėl prezidentės pasiūlymų, tiesiog atkreipė dėmesį, kad galbūt tokios diskriminacinės tvarkos, kuri būtų išimtinė tik jiems vieniems, nereikia, bet tas pajamas galima matyti per kitą eilutę, tai yra per gyventojų turto deklaravimą“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak parlamentarės, antstoliai ir šiuo metu turi savo turtą deklaruoti, tik jų deklaracijos, kaip ir tarkime žvalgybininkų, yra įslaptintos. Vyriausybė pasiūlė jas padaryti viešai prieinamas.

„Šito Vyriausybės pasiūlymo pasekoje atsirado mano pasiūlymas, kuriuo buvo siūloma išviešinti antstolių turto deklaracijas. (…) Buvo įvairių bandymų stabdyti tą procesą. Klausymų metu. kaip ir rasdavome su antstoliais sutarimą uždaruose posėdžiuose, viešuose posėdžiuose jie pradėdavo paneiginėt.

O vakar buvo paimta pertrauka posėdyje, nes partijos kai kuriems asmenims buvo pradėta skambinti iš Antstolių rūmų, pasinaudojant, kiek aš suprantu, ir draugiškais ryšiais, prašant tą projektą kiek įmanoma labiau atidėti“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak jos, būtent dėl to kito tam tikros abejonės, buvo apsispręsta jo nepriiminėti dabar. Asmenų, per kuriuos galimai bandyta veikti, parlamentarė neįvardijo.

„Galbūt jis bus priiminėjamas, ko aš labai tikiuosi, ir tikrai norėtųsi, kad tai vyktų, sausio pradžioje. Kalbant apie antstolių veiklos reguliavimą, mes visą laiką elgėmės skaidriai, (…) tikiuosi , kad išliksime iki galo principingi“, – sakė A. Širinskienė.

Karbauskis: tai emocijos

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis sakė, kad tokios kalbos, kad dėl skambučių buvo sustabdytas įstatymo priėmimas, „yra daugiau kažkieno emocijos“.

„Iš tikrųjų antstoliai nori būti išklausyti. Jie išklausyti bus. Visiškai mūsų negali paveikti jokie lobizmai. Jau valstiečių žaliųjų sąjungos paveikti niekas negali. Tuo jau daug sykių įsitikino ir urėdai, ir kas tik nori. Bet išklausyti mes turime“, – sakė R. Karbauskis.

Siūlo viešinti antstolių turto deklaracijas

DELFI primena, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė įregistravo Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti didesnį antstolių veiklos skaidrumą.

Ji siūlo, kad antstolių, jų šeimos narių turto deklaracijos būtų skelbiamos viešai, rašė ELTA.

Pasak Seimo narės A. Širinskienės, prievolė viešai skelbti antstolių ir jų šeimos narių turto deklaracijas įsigaliotų 2020 m. liepos 1 d.

Įstatymo nuostatos būtų taikomos deklaruojant 2020 metų ir vėlesnių metų turtą.

„Antstoliai vykdo valstybės pavestas funkcijas, jų paslaugų teikimo ir mokėjimo už jas asmenys (skolininkai) negali atsisakyti. Antstolių atlyginimo dydžiai ir jų apskaičiavimo taisyklės yra skelbiami viešai. Valstybės pareiga yra užtikrinti, kad antstolių veikla būtų skaidri ir teisėta, nebūtų piktnaudžiaujama skaičiuojant vykdymo išlaidas ir atliekant vykdymo veiksmus“,– yra sakiusi A. Širinskienė.

Antstolių įstatyme jau dabar yra nustatyta, jog teisę vykdyti antstolio veiklą įgiję asmenys deklaruoja savo ir šeimos narių turtą Gyventojų turto deklaravimo įstatymo nustatyta tvarka, tačiau šios deklaracijos nėra viešos, jos neprieinamos visuomenei.

„Viešasis interesas, įvertinus antstolių vykdomas jiems valstybės pavestas funkcijas, reikalauja kur kas didesnio viešumo. Būtent tai ir lėmė Teisės ir teisėtvarkos komiteto rengtuose klausymuose priimtą sprendimą teikti Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas bei nustatyti, kad antstolių, jų šeimos narių turto deklaracijos būtų skelbiamos viešai“, – sakė Seimo narė A. Širinskienė.