Numatoma karantino režimo trukmė iki gegužės 31 dienos.

Vyriausybė svarstys ir galimybių paso idėją. Sprendimus ketinama priimti per posėdį ketvirtadienį.

Kaip per Vyriausybės pasitarimą sakė premjerė Ingrida Šimonytė, vienu metu vyksta diskusijos apie įvairius imuniteto pasus, „tuo pačiu akivaizdu, kad tai nebus sprendimas visais atvejais“.

„Tai būtų administraciškai per sudėtinga“, - kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak premjerės,girdimas noras girdėti ne tik apie sprendimus, kurie įsigaliotų nuo pirmadienio, bet ir pabandyti juos sudėlioti laike.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys informavo, kad siūloma pratęsti karantino režimą iki gegužės pabaigos. Taip pat svarstomi siūlymai nustatyti palengvinimus asmenims, kurie turi koronaviruso infekcijos imunitetą: „leisti ne daugiau kaip dešimt asmenų imunitetą turinčių asmenų kontaktus, leisti lankyti žmones soc. paslaugų, asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kad galėtų vykti ekskursijos, ribojant asmenų skaičių“.

Pasak ministro, kita grupė siūlymų yra susiję su prekybos veikla. Nuosekliai ne visos veiklos iš karto būtų atveriamos.

„Iš prekybos srities, taip pat yra pasiūlymas leisti vykdyti veiklą viešojo maitinimo įstaigoms, restoranams, barams nuo 7 iki 21 val., kai maistas užsakomas prie atvirose erdvėse esančių staliukų“, – sakė A. Dulkys.

Jo teigimu, siūloma leisti atnaujinti veiklą ir kino teatrams, profesionaliųjų scenos menų įstaigoms, sporto klubams, užtikrinant visas nustatytas sąlygas.

Siūloma grąžinti į mokyklas abiturientus nuo gegužės 3 d.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė kalbėjo apie brandos egzaminus.

„Tai gali lemti ir tolesnę gyvenimo perspektyvą. Matome, kad ugdymo praradimai yra dideli, dalis vaikų praradę motyvaciją, yra sudėtinga socialinė, emocinė būsena“, – teigė ministrė.

Jos teigimu, siūloma grąžinti abiturientus nuo gegužės 3 d. į kontaktinį ugdymą, derinant kasdienį ugdymą su nuotoliniu – siūloma, kad ne mažiau 50 proc. pamokų vyktų kontaktiniu būdu.

„45 proc. abiturientų jau yra paskiepyta, tas procentas vis auga, kadangi matome, jog abiturientai vis noriau skiepijasi. Taip pat yra paskiepyta maždaug 60 proc. mokytojų“, – taip pat informavo J. Šiugždinienė.

Atlaisvinimai kultūros sektoriuose

Tuo metu kultūros ministras Simonas Kairys pasidžiaugė, kad atlaisvinimai jau yra numatyti visuose kultūros sektoriuose.
„Visi sektoriai yra padengti, ką jau sveikatos ministras ir paskelbė. Manau, iš principo yra labai gerai, kad vienu metu, vienu sprendimu galvojame apie visą spektrą veiklų, neišskiriant kažkokios vienos“, – pažymėjo ministras.
Artimiausiu metu ketinama nustatyti technines atveriamų veiklų detales.
„Tai jau yra žingsnis praktiškai į viso sektoriaus saugų atidarymą, vėliau jau viskas priklausys, kokia situacija, kokios galimybės ir kaip galėsime judėti toliau“, – sakė S. Kairys.

Pradės veikti lauko kavinės, sporto klubai

Pasak I. Šimonytės, kalbant apie verslo sektorių kalbama apie lauko kavines, sporto klubus, ir „likusios prekybos institucijos - nuo pirmadienio dalis pradeda veikti, kita dalis - nuo gegužės trečios, bet pradžioje su apribojimu veikti šeštadienį sekmadienį“.

A. Armonaitė užsiminė, kad sporto klubuose svarstoma leisti organizuoti ir grupines treniruotes. Kiek asmenų galės jose dalyvaus, ir kokie reikalavimai bus taikomi, kol kas neaišku.

Imunitetą turintiems žmonėms - papildomi atlaisvinimai

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė paaiškino, kad siūlomi papildomi atlaisvinimai imunitetą turintiems asmenims būtų naudingi tiek žmonėms, bendraujantiems viduje, tiek švenčiantiems asmenines šventes.

„Čia kol kas kalbėtume apie vakcinuotus ir persirgusius per paskutinį pusmetį žmones“, – teigė Ž. Simonaitytė.

Vakcinuotiems ir persirgusiems asmenims taip pat būtų leista dalyvauti ekskursijose bei lankyti slaugos, globos namuose, ligoninėse gydomus artimuosius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (730)