Taip pat siūloma ligos išmokas sergančiam šeimos nariui arba vaikui slaugyti suteikti ne tik tėvams, bet ir vienam iš dirbančių vaiko senelių arba globėjui.

Tokį Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravusi Seimo narė konservatorė Monika Navickienė sako, kad šiuo projektu siekiama suteikti jaunoms šeimoms galimybę pasirinkti sau tinkamą vaiko priežiūros principą ir, esant poreikiui, neprarasti profesinių įgūdžių bei greičiau sugrįžti į darbo rinką.

Parlamentarės teigimu, parengti projektą paskatino neigiama valstybės demografijos tendencija, kai visuomenei sparčiai senėjant gimstamumo lygis auga nepakankamai.

„Kaip rodo daugelis studijų, vien piniginės paramos instrumentai nėra efektyviausi sprendžiant demografinių problemų iššūkius. Poveikį turi tie valstybės politikos instrumentai, kurie skatindami bendrystę ir partnerystę šeimoje ir visuomenės bei valstybės partnerystę su šeima, sprendžia svarbų iššūkį jaunai šeimai - kaip jaunai motinai ir tėčiui suderinti mažo vaiko priežiūros atsakomybę su profesinės karjeros iššūkiais“, - sako įstatymo projekto iniciatorė ir rengėja Seimo narė M. Navickienė.

Ji siūlo, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2018 m. sausio 1 d.

Šiuo metu galiojantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas numato, kad teisė gauti vaiko priežiūros išmoką turi vienas iš tėvų (įtėvių) ar globėjas, teisė gauti ligos išmoką sergančiam šeimos nariui slaugyti arba vaikui turi vienas iš tėvų (įtėvių).