Pagal pataisas, kariai savanoriai ir šauliai galėtų įsigyti ir namuose laikyti asmeninį A kategorijos ginklą ir šaudmenis, taip pat namuose laikyti tarnybinį ginklą, o asmeninį ginklą naudoti kaip tarnybinį.

Tokioms „valstiečių“ Kęstučio Mažeikos ir Jono Jaručio inicijuotoms Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisoms šią savaitę 55 balsais „už“, 11 balsų „prieš“ ir 18 parlamentarų susilaikius po pateikimo pritarta Seime. Toliau projektą svarstys Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

„Siūlome, kad šie pareigūnai, kariai savo A kategorijos ginklus galėtų laikyti namuose ir kilus kariniam konfliktui tai būtų puiki atgrasymo priemonė. Kurie galvoja, kad tai yra žmonės, kurie nemoka elgtis su ginklais, reikia nuraminti, daugelis karių savanorių, šaulių turi ginklus namuose, aišku, daugiausiai tai yra pistoletai ir kiti ginklai, kuriuos pagal dabartinę praktiką jie gali turėti“, – pristatydamas projektą sakė K. Mažeika.

Pasak K. Mažeikos, priėmus pataisas A kategorijos ginklus laikyti įgytų teisę apie 10 tūkst. asmenų, prognozuojama, kad tokia galimybe pasinaudotų apie pusę jų. „Tai nėra tikslus skaičius, bet mes preliminariai vertinam, kad tiek žmonių galėtų (įsigyti ginklus) ir įsirengti tinkamas patalpas“, – sakė parlamentaras.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė, jog nėra saugiklių, kad leidus šauliams ir savanoriams namie laikyti A kategorijos ginklus jie nepakliūtų į netinkamas rankas, nebūtinai iš piktos valios, bet taip pat iš neatsargumo, užmaršumo.

„A kategorijos ginklai – tai raketos su sprogstamais užtaisais, automatiniai šaudomieji ginklai, šaudmenys su šarvamušiais, sprogstamais ar padegamais sviediniais ir taip toliau. Ar aš čia kažko nesuprantu, ar labai norima susilyginti su tomis valstybėmis, kuriose šaudo universitetuose, parduotuvėse ir kitose viešose vietose?“ – sakė socialdemokratas.

„Kaip bus panaudojami tokie ginklai, kuriuos turės išvardinti asmenys namuose, nes liaudies išmintis byloja, kad kartą per metus ir pagalys iššauna. (...) Nėra realiai jokių planų, priemonių, kad A kategorijos ginklai nepakliūtų į ne tas rankas, dėl užmaršumo ar neatsakingumo, palikti neužrakintam seife“, – sakė socialdemokratas.

Konservatorius Paulius Saudargas teigė, kad leidimas šauliams, kariams savanoriams namuose laikyti A kategorijos ginklus prisidėtų prie valstybės saugumo.

„Priešas turbūt neis į tą teritoriją, kur iš kiekvieno balkono į jį gali būti nukreiptas ginklas, kur visa visuomenė yra pasiruošusi ir pasiryžusi gintis“, – sakė P. Saudargas,

Šiuo metu šauliai ir kariai savanoriai gali įsigyti ir namie laikyti pusiau automatinius, B ir C kategorijos ginklus. A kategorijos ginklai civilinėje apyvartoje draudžiami.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)