Dabar kompensuojamus vaistus nemokamai gauna 75 metų ir vyresni mažas pajamas gaunantys pensininkai ir neįgalieji – jiems priemokas kompensuoja valstybė.

Nuleisti amžiaus kartelę nuo 75 iki 70 metų pataisant Sveikatos draudimo įstatymą siūlo Seimo nariai Rita Tamašunienė, Česlavas Olševskis, Beata Petkevič. Ji Seimui bus pristatyta trečiadienį – Seimas balsuos, ar imsis ją svarstyti.

A. Matulas BNS teigė, kad pataisos svarstytinos, tačiau jis siūlo visų pirma „sistemiškai ir kompleksiškai“ peržiūrėti visą vaistų kompensavimo tvarką.

„Siūloma taip epizodiškai... O kodėl ne nuo 65 metų ar ne nuo pensijos amžiaus? Juk pajamos žmogui tada neauga ir tuos penkis metus jam reiks laukti, kol galės vaistus gauti nemokamai“, – svarstė jis.

A. Matulas mano, kad tokia lengvata valstybei daug kainuos. Pasak jo, nuo 2020 metų liepos, kai ja naudojasi žmonės nuo 75 metų, jau išleista 6,78 mln. eurų vietoj planuotų 3,7 mln. eurų.

Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė įsitikinusi, kad didinant kompensuojamų vaistų prieinamumą svarbu įvertinti valstybės galimybes.

„Tikslingiausia būtų peržiūrėti visas pacientų grupes ir įvertinti, kurios šiuo metu patiria didžiausią finansinę naštą ir, atsižvelgus į valstybės galimybes, daryti vienokius ar kitokius sprendimus. Tam reikalinga išsami analizė“, – BNS teigė K. Nemaniūtė-Gagė.

Valstybinė ligonių kasa BNS pranešė, kad 2020 metų liepą-gruodį vaistų priemokos kompensuotos 299 tūkst. mažas pajamas gaunančių vyresnių nei 75 metų žmonių, tam išleista beveik 6,8 mln. eurų.

Lengvata naudojasi pensininkai ir neįgalieji, jeigu jų pajamos (pensijos, šalpos ir kompensacinės išmokos, rentos) yra mažesnės negu praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydis, kuris dabar yra 182-260 eurų, priklausomai nuo šeimos narių skaičiaus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)