„Kalbant apie paskutinius pakeitimus, buvo gauta 19 pasiūlymų, jie bendra suma sudarė 140 mln. eurų. Iš jų siūlome pilna apimtimi pritarti Seimo nario Mykolo Majausko pasiūlymui skirti 172 tūkst. eurų teismams, kuriuose nagrinėjamos su užsieniečių teisine padėtimi susijusios bylos (...) Šis pritarimas yra susijęs su situacija Lietuvos pasienyje“, – posėdyje kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Iš 172 tūkst. eurų 98 tūkst. eurų būtų skirta Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, o 74 tūkst. eurų – Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Pasak M. Majausko, šiuo metu Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje drastiškai auga sieną kertančių užsieniečių, prašančių prieglobsčio ir siekiančių pabėgėlio statuso, skaičius. Todėl, pasak jo, auga bylų, kuriose priimami sprendimai dėl tokių užsieniečių teisinės padėties, skaičius.

„Administraciniuose teismuose šioms byloms skiriamas ypatingas dėmesys, be kita ko, įvertinant ir tai, kad dėl tarptautiniais instrumentais prisiimtų įsipareigojimų netinkamo vykdymo šios kategorijos bylose valstybei gali būti konstatuoti pažeidimai tarptautiniu lygiu“, – sako parlamentaras.

Vyriausybė iš dalies pritarė ir M. Majausko, I. Kačinskaitės-Urbonienės, E. Jovaišos ir kitų parlamentarų pasiūlymams 1 mln. eurų padidinti asignavimus pedagogų išeitinėms išmokoms.

Taip pat iš dalies pritarta J. Razmos, V. Ąžuolo, D. Gaižausko ir kai kurių kitų Seimo narių siūlymui 2,9 mln. eurų padidinti asignavimus atlyginimams savivaldybių ugniagesiams dėl padidėjusio pareiginės algos pastoviosios dalies koeficiento.

„Kitiems siūlymams, kurie buvo užregistruoti per Seimo statute numatytą laikotarpį, siūlome nepritarti“, – sakė G. Skaistė.

Seimas praėjusį ketvirtadienį antrą kartą apsvarstė tikslinamą 2021 metų biudžetą – svarstymui jis į Seimą grįžo iš Vyriausybės, kuri patobulindama projektą sumažino valdžios sektoriaus deficitą. Po Vyriausybės peržiūros iš viso į valstybės biudžetą pajamų bus surinkta 613,1 mln. eurų daugiau.

Pagrindinis dėmesys atnaujintame biudžete skiriamas valstybės sienos apsaugai ir Lietuvos finansiniams įsipareigojimams NATO.

Atnaujintame biudžete prognozuojamas 6,9 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitas palyginti su balandį pateiktu peržiūros projektu, kuriame tuomet projektuotas 8,4 proc. BVP deficitas. Numatoma, kad šiais metais ekonomika augs 4,1 proc.

Atnaujintame biudžeto projekte didėja numatomos pajamos iš visų pagrindinių mokesčių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)