Valstybinę socialinio draudimo bazinę pensiją siūloma padidinti 4 eurais (nuo 108 eurų iki 112 eurų), taip pat nustatyti maksimalios valstybinės socialinio draudimo neperskaičiuotos pensijos dydį – 245 eurus (šiuo metu patvirtintas dydis – 236 eurai) ir patvirtinti einamųjų 2016 metų draudžiamųjų pajamų dydį – 445 eurus (šiuo metu – 434 eurai).

„Pensijos didinamos atsižvelgiant į ekonominius rodiklius bei įgyvendinant ir socialiniame modelyje įtvirtintus indeksavimo principus. Vidutinė senatvės pensija, paskirta turint būtinąjį stažą, padidės 8,21 euro (apie 28 litus) ir bus 265 eurai (beveik 915 litų)“, – pažymėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Bazinės pensijos ir einamųjų metų draudžiamųjų pajamų padidinimas palies visus valstybinių socialinio draudimo pensijų (išskyrus našlių pensijų) gavėjus – maždaug apie 857 tūkst. asmenų.

Dėl bazinės pensijos padidinimo taip pat padidės valstybinės šalpos išmokos (apie 151 tūkst. gavėjų), kurių dydžiai taip pat siejami su bazine pensija. Be to, padidės pareigūnų ir karių valstybinės pensijos, mokamos neįgaliesiems, tapusiems tokiais privalomosios karo tarnybos Lietuvos kariuomenėje ar karinių mokymų metu, taip pat pareigūnų ir karių valstybinių pensijų priedas už tarnybą (apie 7,5 tūkst. gavėjų).

Dėl einamųjų metų draudžiamųjų pajamų padidinimo taip pat didės po 2016 m. sausio 1 d. skiriamų socialinio draudimo pašalpų ir kitų socialinio draudimo išmokų minimalūs ir maksimalūs dydžiai. Šios pašalpos ir išmokos mokamos iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų ligos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės), nelaimingų atsitikimų darbe, profesinės ligos ir kitais įstatymų numatytais atvejais.

Taip pat siūloma nustatyti naują maksimalios neperskaičiuotos pensijos dydį – 245 eurus. Jį patvirtinus, neperskaičiuotų pensijų gavėjams pensijos dydis taip pat padidės.

Lėšos, reikalingos šių rodiklių didinimui numatytos „Sodros“ ir valstybės biudžetų projektuose, kurie šiuo metu svarstomi Seime.