Tokią Valstybinių pensijų įstatymo pataisą įregistravo Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Pasak jos, įstatymo pakeitimo rengimą paskatino asmenų, turinčių nukentėjusių asmenų statusą, skundai, kad valstybinės pensijos mokėjimas yra nutraukiamas deklaravus išvykimą iš Lietuvos.

„Teikiamo Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimo projekto tikslas – įtvirtinti teisę į nukentėjusiųjų asmenų valstybinę pensiją ne tik Lietuvos Respublikos piliečiams, deklaravusiems gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, bet ir išvykusiems iš Lietuvos. Įstatymo pakeitimas suvienodintų valstybinių pensijų gavėjų statusą turinčių asmenų valstybinių pensijų gavimo sąlygas ir užtikrintų konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą“, – sako projektą teikianti Seimo narė V. V. Margevičienė.

Šiuo metu galiojančiame Valstybinių pensijų įstatyme numatyta, kad nukentėjusiųjų asmenų valstybines pensijas turi teisę gauti „Lietuvos Respublikos piliečiai, kurių duomenys apie gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, o neturinčių gyvenamosios vietos – apie savivaldybę, kurioje jie gyvena, yra įrašyti į Lietuvos Respublikos gyventojų registrą ir kurie negauna iš kitos valstybės panašaus pobūdžio pensijos (išskyrus socialinio draudimo pensiją) ar kitokios nuolatinės kompensacinės išmokos“.

„Toks reguliavimas sąlygoja, kad Lietuvos Respublikos pilietis, pripažįstamas nukentėjusiuoju tik Lietuvos Respublikos teritorijoje. Deklaravusiems išvykimą iš Lietuvos yra nutraukiamas valstybinės pensijos mokėjimas, ką galbūt galima traktuoti kaip nukentėjusiojo asmens statuso atėmimą. Tuo tarpu pirmo ir antro laipsnio valstybinių pensijų mokėjimas yra nenutraukiamas asmenims išvykus iš Lietuvos. Toks teisinis reguliavimas suvienodintų valstybinės pensijos gavimo sąlygas asmenims, turintiems nukentėjusių asmenų ir pirmo bei antro laipsnio valstybinės pensijos gavėjo statusus“, – sako parlamentarė.

Seimo narės V. V. Margevičienės teigimu, projekto įgyvendinimui reikės papildomų biudžeto lėšų, todėl po jo pateikimo tikslinga gauti Vyriausybės išvadą. Pasak parlamentarės, Vyriausybė iki 2017 m. birželio 30 d. turėtų parengti įstatymo įgyvendinimui reikalingus teisės aktus.