Ministerija, siūlydama tobulinti vienkartinių piniginių išmokų valstybės tarnautojams skyrimo tvarką, pateikė projektą Vyriausybei. SADM nuomone, premijomis, be kita ko, valdininkai galėtų būti pamaloninti ir jubiliejinės darbo sukakties proga.

Visais atvejais piniginės išmokos, kurią mokėti būtų leidžiama kartą per metus, dydis negalėtų viršyti 100 proc. valstybės tarnautojo pareiginės algos. Šį projektą SADM parengė kaip alternatyvą Ministro pirmininko tarnybos (MPT) siūlymams, numatantiems galimybę valdininkus premijuoti 200 proc. atlyginimo dydžio išmokomis.

Ministerija, palyginti su MPT projektu, nurodo mažiau atvejų, kai valdininkams galėtų būti skiriama premija. SADM projekto autorių manymu, nereikia už "išskirtinius nuopelnus" skatinti politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojų, taip pat premijuoti už atliktas vienkartines ypatingos svarbos užduotis. Už jas, kaip primena ministerija, valdininkams galima atlyginti pagal Valstybės tarnybos įstatymą.

SADM siūlo atsisakyti nuostatos, kad per metus pinigine išmoka būtų galima skatinti ne daugiau kaip 15 proc. valstybės ar savivaldybės įstaigos tarnautojų. Esą iš didelio būrio vienodai gerai dirbančių asmenų atrinkti tokį skaičių būtų sudėtinga. Siūloma, kad premijų dydis neviršytų 100 proc. valdininko vidutinio atlygio. MPT nuomone, geriausi iš geriausiųjų galėtų pretenduoti ir į dvigubai didesnę sumą.

SADM siūlymu, išmokos valstybės tarnautojams gali būti skiriamos už nepriekaištingai atliekamas tarnybines pareigas ir pavyzdingą tarnybą, labai gerai ar gerai įvertintą darbuotojo veiklą kalendoriniais metais.

Ministerija mano, kad pavyzdingai dirbantys valdininkai galėtų gauti premijas Velykų ir Kalėdų progomis, taip pat kaip paskatinimą už "apvalią" darbo biografijos sukaktį. Tačiau minint gimtadienio jubiliejų tektų apsieiti be finansinės paskatos. Išleidžiant darbuotoją į pensiją jis taip pat negalėtų tikėtis piniginio paskatinimo.