Tuo tarpu siūlymas iki 65-erių metų ilginti pensinį amžių - nesąmonė. A. Černiausko teigimu, apie pensinio amžiaus ilginimą buvo galima kalbėti 2007, 2006 ar 2008- ųjų metų pradžioje, kai kilo ekonomika, trūko darbuotojų.

"Daug pensininkų dirbo, ir jie su didžiausiu malonumu būtų dirbę. Bet dabar, kai yra 300 tūkst. bedarbių (...), dar pailginamas pensinis amžius ekonominiu sunkmečiu yra visiška nesąmonė. Tų pensininkų dabar jau ne tiek daug dirba, iš 900 tūkst. dirba tik 65 tūkst. (...) Mūsų nuomone, apie tai kalbėti yra per anksti", - Eltai sakė LPSK vadovas.

Jo teigimu, kai atsigaus ekonomika, tik tada galima kalbėti apie pensinio amžiaus ilginimą. Be to, A. Černiauskas atkreipė dėmesį ir į galimybę išeiti į pensiją netekus gebėjimo dirbti, kas populiaru užsienyje.

Be to, LPSK, kalbėdama apie motinystės atostogas, siūlo palikti šiuo metu galiojančią tvarką. Pagal ją iki liepos pirmaisiais vaiko auginimo metais motinoms kompensuojamas visas atlyginimas, o antraisiais - 85 proc. atlyginimo.

Motinystės išmokos „lubos“ prieš mokesčius šiuo metu siekia 5850 Lt, o nuo liepos sumažės iki 4680 Lt.

Nuo liepos pašalpų dydžiai mažės 10 proc. Pirmaisiais metais bus mokamos 90 proc. gauto darbo užmokesčio pašalpos, o antraisiais - 75 proc.

"Apskritai bandome žiūrėti truputėlį toliau nei Vyriausybė. (...) Demografinė padėtis, palyginti su 2008 metais, padidėjo 10-15 proc. Tai reiškia tos investicijos, motinystės pašalpos davė naudą. Mums neturi rūpėti šis momentas, kad "Sodroje" yra skylė ir nutraukiame, sumažiname motinystės pašalpas, ir tada Lietuvos demografinė padėtis vėl pradeda blogėti, gyventojų mažėti (...)", - dėstė A. Černiauskas.

LPSK lyderis pridūrė, kad jie seniai siūlė leisti moteriai antrais metais dirbti, mokėti išmokas ir kad ši prisidėtų prie mokesčių surinkimo.

"Ekonomikos ekspertai teigia, kad negalima, nes tai yra draudiminės išmokos ir darbo užmokesčio supainiojimas. Matome, kad krizės laikotarpiu daug kas ekonominių teorijų neatitinka, mes jas pažeidžiame, kad išeitume iš krizės. Tai gal ir čia vis dėlto reikia nusižengti ir leisti moteriai antrais metais dirbti, kad ji gebėjimų neprarastų? Mes net siūlėme mokėti tokią išmoką, kokią ji moka pasamdytai auklei, jeigu nenori, kad vaikas eitų į darželį. Tokiu būdu sukuriama papildoma darbo vieta auklei ir moteriai sudaromos sąlygos papildomai dirbti, mokėti mokesčius ir tuo pačiu normaliai augti vaikui", - kalbėjo jis.

"Mūsų nuomone, yra įvestos lubos, maksimalios įmokos sutvarkytos, ir jos turėtų likti, tikintis, kad tas gimstamumas dabar padidės, kitais metais didės ir nebijosime, kad po 20 metų mūsų liks 2,5 mln.", - apibendrino A. Černiauskas.

"Sodros" reformos koncepcijoje nuo 2012 metų numatoma motinystės-tėvystės išmokų pasirinkimo galimybė: moterims, nusprendusioms vienerius metus išeiti atostogų, mokėti 100 proc. atlyginimo, arba jeigu motinystės atostogų būtų einama dvejiems metams - 60 proc.