Tokį pasiūlymą konservatoriai pateikė penktadienį Seime įvykusiame frakcijos narių susitikime su aplinkos apsaugos ministru Arūnu Kundrotu.

"Vyriausybė galėtų pasiūlyti UNESCO įgalioti jos geros valios ambasadorių V.Adamkų dalyvauti derybose su Rusija", - susitikime sakė TS-K frakcijos narys buvęs konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis.

V.Adamkus yra žinomas aplinkosaugininkas, ilgą laiką dirbęs, o vėliau ir vadovavęs JAV penktojo regiono (Vidurio Vakarų) Aplinkos apsaugos agentūrai.

Lietuva atkreipė UNESCO dėmesį į Rusijos bendrovės "LUKoil" planus pradėti eksploatuoti Baltijos jūroje gręžinį "D-6", esantį netoli nuo Kuršių nerijos, įtrauktos į UNESCO Pasaulio gamtos ir kultūros paveldo sąrašą. UNESCO jau rugsėjį ketina atsiųsti savo ekspertus į Lietuvą ir Rusiją.

A.Kundrotas susitikime teigė, jog Lietuva ne kartą kreipėsi į Rusiją, siūlydama sudaryti bendrą ekspertų komisiją įvertinti telkinio eksploatavimo poveikį aplinkai, tačiau iki šiol negavo atsakymo dėl galimo susitikimo. Taip pat Lietuva prašė, bet iki šiol negavo iš Rusijos "D-6" eksploatavimo poveikio aplinkai ekspertizės išvadų.

Kaip vieną galimų argumentų derybose su Rusija V.Landsbergis pasiūlė susieti "D-6" telkinio eksploatavimo klausimą su derybomis dėl panaudoto raketų kuro gabenimo iš Kaliningrado srities per Lietuvos teritoriją.

Opozicinės frakcijos atstovai pasigedo "politinės valios" ir ragino ministrą kalbant su Rusija vartoti "kietesnį balsą".

"Minkštas diplomatinis žodynas ten yra negirdimas. Yra išgirstama tik sukietinus balsą", - teigė V.Landsbergis.

A.Kundrotas nesutiko, jog Vyriausybei trūko politinės valios, tvirtino, jog jo vadovaujama ministerija atliko tiek, kiek priklauso jos kompetencijai. Opozicijos atstovams jis pateikė Lietuvos pusės veiksmų chronologiją.

Konservatoriai taip pat atkreipė dėmesį, jog "LUKoil" galėtų pasekti vienos didžiausių naftos kompanijų "Royal Dutch/Shell" pavyzdžiu. Pastaroji prieš keletą dienų paskelbė, jog neeksploatuos naftos gręžinių vietose, įtrauktose į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą.

Aplinkos apsaugos ministras A.Kundrotas šios bendrovės pareiškimą įvertino kaip "labai rimtą".

"Tai yra geras pagrindas pasvarstyti kitoms kompanijoms, tarp jų ir "LUKoil", - sakė ministras žurnalistams.

Aplinkos apsaugos ministras nenorėjo pripažinti, jog derybose su Rusija dėl "D-6" telkinio yra pasiektas pralaimėjimas, tačiau pripažino, jog tarptautinė aplinka nėra šiuo metu palanki Lietuvos pozicijai.

"Pagrindinis siekis buvo, jog toks objektas iš viso neatsirastų", - sakė ministras.

Dėl naftos gręžinio eksploatavimo pavojaus Kuršių nerijai Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją dar 2002 metų gruodį, tačiau iki šiol neįgyvendintas EK atstovų pažadas iškelti "D-6" telkinio klausimą Europos Sąjungos ir Rusijos energetikos, aplinkos ir branduolinės saugos pakomitetyje.

Lietuvos derybinę poziciją silpnina kaimyninių šalių ketinimai pradėti eksploatuoti naftą Baltijos jūroje. Ketinimus eksploatuoti naftos gręžinį prie Baltijos jūros Gotlando salos paskelbė Švedija.

Konservatoriai taip pat ragino aplinkos apsaugos ministrą išnaudoti derybose dėl "D-6" telkinio eksploatavimo ir Lietuvos viešąją nuomonę.

"Rusijai čia (Lietuvoje - BNS) labai svarbu grąžinti sau palankumą. Jeigu jie pajus, jog visuomenė reaguoja neigiamai, gal aukštieji sluoksniai nuspręs sustabdyti gręžinio eksploatavimą", - susitikime sakė V.Landsbergis.

Šią savaitę Lietuvoje jau prasidėjo konservatorių ir žaliųjų organizuojama akcija, kurios metu gyventojai raginami boikotuoti šalyje veikiančias "LUKoil Baltija" degalines, centrinės valdžios ir savivaldos institucijos - atsisakyti sutarčių su šia bendrove.

Vilniaus miesto savivaldybė penktadienį paskelbė konkursą degalų tiekėjui parinkti. Iki šiol savivaldybė naudojosi bendrovės "LUKoil Baltija" servisas" paslaugomis. Savivaldybės teigimu, konkursą paskelbti paskatino "didėjanti degalus tiekiančių bendrovių konkurencija".

"LUKoil Baltija" paslaugų po konkurso atsisakė ir Telšių savivaldybė. Savivaldybės vicemeras Juozas Butkevičius BNS teigė, jog pasikeitimas nėra susijęs su konservatorių ir žaliųjų paskelbta akcija. Konkursas degalų tiekėjui parinkti buvo surengtas prieš akcijos pradžią.