„Jei būtų viešinami duomenys apie vyrų ir moterų dirbančių įmonėse vidutinį mėnesio atlyginimą, darbuotojos moterys galėtų žinoti savo vertę darbo rinkoje ir tai galėtų sustiprinti jų derybines galias, siekiant gauti didesnį užmokestį“, - sako tokį pasiūlymą Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektui įregistravę Seimo nariai socialdemokratai Rasa Budbergytė, Irena Šiaulienė, Algirdas Butkevičius ir Rimantė Šalaševičiūtė.

Jų teigimu, vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas išlieka aktualia problema beveik visame pasaulyje. Socialdemokratai, remdamiesi 2017 metų tarptautinio tyrimo duomenimis, sako, kad Lietuvoje vidutinis mėnesio moterų ir vyrų atlyginimas skiriasi 10 proc., nors moteris dirba tokiose pačiose pareigose kaip ir vyras.

„Apskritai vyrų ir moterų atlyginimai skiriasi apie 16 proc. mūsų šalyje“, - sako socialdemokratai.

Birželio 13 d. Seimas po pateikimo pritarė Seimo narės Aušros Maldeikienės pateiktam Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektui, kuriame siūloma išplėsti „Sodros“ viešai teikiamus duomenis apie darbuotojų atlyginimų vidurkį papildomais statistiniais rodikliais.

Šiuo metu įstatymas numato skelbti tik apskaičiuotų pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos, vidurkio viešinimą.

Įstatymo pataisomis siūloma įteisinti, kad būtų skelbiamas ne tik vidurkis, bet ir „mediana, imties standartinis nuokrypis, 25 procentų kvantilis ir 75 procentų kvantilis“. Socialdemokratai siūlo įteisinti, kad būtų skelbiami šie duomenys „pagal apdraustųjų asmenų lytį.„

Kaip ELTA jau skelbė, A. Maldeikienės inicijuotos įstatymo pataisos po pateikimo sulaukė parlamentarų pritarimo, už jas balsavo 65 Seimo nariai, susilaikė 15, niekas nebuvo prieš. Projektas toliau bus svarstomas Seimo rudens sesijoje, parlamentarai dėl jo taip pat paprašė Vyriausybės išvados.