Taip mano Seimo narys Justas Džiugelis – jis žada aiškintis su Seimo valdyba dėl galimybės valstybės lėšomis palaidoti nužudytą mažametį, tačiau nelaukdamas, kol parlamente bus priimtas sprendimas, jau inicijavo paramos rinkimą nužudytojo berniuko močiutei.

„Tai mažiausia, ką galima padaryti šiomis dienomis, o pokyčiai turi būti pradėti jau artimiausiu metu“ – kalbėjo J. Džiugelis.

„Šis bejėgis berniukas tapo mūsų sistemos neveiksnumo simboliu, visoje šalyje sukėlė skaudulio audrą“, – šeštadienį sakė J. Džiugelis, pridūręs, kad „šio vaiko mirtimi turi būti padėtas taškas – kuo greičiau priimtas vaikų apsaugą užtikrinantis įstatymas“.

„Ir ne tik įstatymas, kuris gyvybės jau nesugrąžins – svarbu imtis skubių sistemos pokyčių ir rasti sprendimus, prie kuri darbuotis turi ir atsakingų įstaigų specialistai, ir savo srities ekspertai bei NVO sektoriaus atstovai“, – sakė Seimo narys.

Patėvio žiauriai nužudytas berniukas bus laidojamas antradienį. Baisogalos seniūnas Romas Kalvaitis sakė, kad mažamečio močiutei bus skirta 304 eurų laidojimo pašalpa.

„Berniukas bus pašarvotas Pakiršinio kaime, kur gyvena jo močiutė – Monikos motina“, – sakė seniūnas.

Pasak jo, keturmečio kūnas savaitgalį į kaimą nebus parvežtas – turi būti atliktas skrodimas, be to, vaiką turi išsamiai apžiūrėti teismo medicinos ekspertai, privalantys nurodyti visus vaiko patirtus sužalojimus.

„Nuotaikos labai slogios – žmonės degina žvakutes ir prie bažnyčios, ir prie seniūnijos, ir prie kultūros namų Pakiršinio kaime, kur berniukas bus pašarvotas“, – patikino Baisogalos seniūnas.

Mažamečio kūnas į kaimą turėtų būti parvežtas pirmadienio popietę, o jo laidotuvės planuojamos antradienį.

„Visi labai gaili vaiko – tai beprasmė žūtis ir dar patyrė tokį žiaurumą“, – apie nuotaikas Baisogaloje kalbėjo R. Kalvaitis.

Itin žiauriai sumušto vaiko motina laidotuvėse nedalyvaus – ikiteisminio tyrimo teisėjas ją yra leidęs suimti septynioms paroms. Tuo metu jos sugyventiniui Gediminui Konteniui skirtas maksimalus įstatyme numatytas suėmimo terminas – trys mėnesiai.

Jiems abiems yra pareikšti įtarimai dėl tyčinio savo šeimos nario nužudymo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Vytautas Gataveckas sakė, kad per apklausas vaiko motina ir patėvis aiškino, kad mirtimi pasibaigęs smurto protrūkis įvyko dėl netaisyklingai ištartų vaiko žodžių.

„Aiškinimas toks, kad berniukas buvo mokomas skaičių ir nesugebėjo kai kurių skaičių ištarti. Tokia buvo pradžia“, – sakė prokuroras.

Prokurorai taip pat yra atnaujinę tyrimą dėl anksčiau prieš mažametį panaudoto smurto – tąkart byla teismo nepasiekė, nes pareigūnai nutarė, jog vaikas galėjo pats susižaloti nukrisdamas.

Kauno arkivyskupija šeštadienį pranešė, kad sekmadienį Kėdainių Šv. Juozapo bažnyčioje ir Kauno Švč. Mergelės Marijos Dangun ėmimo (Vytauto) bažnyčioje bus meldžiamasi už vaikus, patiriančius smurtą.

„Prašysime Dievo pagalbos, kad vaikai šeimose būtų mylimi, bet ne žalojami, o šeimos susilauktų visos būtinos pagalbos“, – pranešė arkivyskupija.

Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas šiomis intencijomis sekmadienį melsis ir arkikatedroje bazilikoje.

Ši tragedija sulaukė atgarsio visuomenėje: įvairiuose Lietuvos miestuose visą savaitgalį vyksta pilietinės akcijos, kurių metu žmonės renkasi uždegti žvakučių ir taip išreikšti savo rūpestį smurtu prieš vaikus.