Tai numatančią Rinkimų kodekso pataisą įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Domas Griškevičius.

Jeigu Seimas pritartų, Rinkimų kodekse būtų numatyta, kad savivaldybės tarybos nario pareigos nesuderinamos su „Regionų plėtros tarybos administracijos, kurios savininkė ar viena iš dalininkų yra savivaldybė, vadovo pareigomis.“

Šiuo metu Rinkimų kodekse įvardintas baigtinis sąrašas pareigų nesuderinamų su savivaldybės tarybos nario pareigomis.

„Kodekse yra įvardinti įvairios teisinės formos juridiniai asmenys, kurių vadovai ar valdymo organo nariai negali būti savivaldybių tarybų nariais - biudžetinės, viešosios įstaigos, kurios savininkė ar viena iš dalininkų yra savivaldybė, savivaldybės įmonės, savivaldybės valdomos akcinės bendrovės ar uždarosios akcinės bendrovės. Tačiau tokios teisinės formos, kaip Regionų plėtros taryba, nėra paminėta, nors šio juridinio asmens vienasmenis valdymo organas – administracijos direktorius, yra tiesiogiai susijęs pavaldumo santykiais su steigėjų savivaldybių tarybomis“,- sako D. Griškevičius.

2020 metais įsigaliojęs naujos redakcijos Regioninės plėtros įstatymas įtvirtino naują juridinio asmens teisinę formą – Regionų plėtros tarybą. Regiono plėtros tarybos administracijos direktorius yra vienasmenis Regiono plėtros tarybos valdymo organas, kuris už savo veiklą atsiskaito Regionų plėtros tarybos kolegijai.

Vadovaujantis naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymu, įsigaliosiančiu nuo šių metų balandžio 1 d., Regionų plėtros tarybų, kaip ir biudžetinių įstaigų, viešųjų įstaigų, savivaldybės įmonių ir kitų savivaldybės juridinių asmenų steigimas yra savarankiškoji savivaldybės funkcija. Išimtinė savivaldybės tarybos kompetencija yra savivaldybės tarybos narių delegavimas į Regiono plėtros tarybos kolegiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją