Penktadienį Vilniuje vykusioje konferencijoje politikos ekspertas teigė, kad Lietuva turi ne tik didinti gynybos finansavimą bet ir neprovokuoti Rusijos naujoms atakoms informaciniame kare.

Pasak jo, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovui Kęstučiui Masiuliui pasiūlius uždrausti propagandos sklaidą per Lietuvoje einančius rusiškus leidinius, šią žinią netrukus pasigavo bei iškraipė Kremliui lojalios žiniasklaidos priemonės pačioje Rusijoje.

„Aš manau, kad būtų labai didelė klaida, jeigu mes kovotumėme su Rusija V.Putino metodais nutildydami tuos, kurie kalba ir galvoja kitaip. Turiu tokį pavyzdį, kai Seimo narys K.Masiulis ragino inicijuoti keturių rusiškų leidinių apribojimą, nes jie platina Maskvos propagandą. Po dviejų valandų Rusijos interneto portaluose pasirodė straipsnių apie tariamą Lietuvos ketinimą uždrausti visus rusiškus leidinius“, - sakė jis.

Politologas taip pat nurodė, kad reikia pagalvoti apie kitokias reakcijos į propagandą priemones, pavyzdžiui, atlikti tyrimus, ką apie tai mano skirtingų regionų bei socialinių sluoksnių Lietuvos piliečiai.

Kęstutis Girnius
„Mes tikrai nežinome, kaip žmonės kai kuriuose regionuose reaguotų į tai, jei ateitų Rusijos kariuomenė. Jei mes šito nežinome, reiškia, kad mes neatliekame namų darbų, nepakankamai dėmesio kreipiame į tuos regionus, nepakankamai bendraujame su tautinėmis mažumomis“, - pripažino politikos ekspertas.

Anot jo, sėkminga atsvara prokremliškoms žiniasklaidos priemonėms būtų, jei retransliuotojai į programų paketus įtrauktų daugiau nepriklausomų televizijos programų rusų kalba.

Seimo narys Kęstutis Masiulis kovo 18 d. išplatino pranešimą, kuriame nurodė, jog prašo Valstybės saugumo departamento inicijuoti rusiškų leidinių „Litovskij kurjer“, „Obzor“, „Ekspress nedelia“ ir „Pervyj Baltijskij kanal“ apribojimą arba sustabdymą motyvuodamas, kad pati „VSD turi žinių, kad šiuose leidiniuose platinama Kremliaus propaganda“.