Vyriausybė trečiadienį pritarė tokioms naują tvarką nustatančioms Teisingumo ministerijos parengtoms Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo pataisoms, pranešė ministerija. Dėl pataisų priėmimo balsuos Seimas.

„Teisingumo ministerijos specialistai konsultavo ir toliau konsultuos civilinės metrikacijos įstaigų darbuotojus, kai iškyla problemų dėl vardų ar pavardžių keitimo. Atsakydami perteklinių leidimų išdavimo, šią procedūrą sutrumpinsime beveik dviem mėnesiais“,– pranešime cituojamas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Šiuo metu Teisingumo ministerijos leidimas reikalingas, pavyzdžiui, kai asmuo nori pakeisti pavardę į savo protėvių pavardę, kai asmuo vardą ar pavardę pasikeitė užsienio valstybėje arba keičiama nepilnamečio vaiko, vyresnio nei trys mėnesiai, vardas ar pavardė.

Dabar miestų ir rajonų civilinės metrikacijos įstaigose galima pasikeisti pavardę į tėvų, sutuoktinio pavardę, jei norima susigrąžinti anksčiau turėtą pavardę. Ši procedūra savivaldybėse užtrunka iki kelių dienų, o didmiesčiuose – iki vieno mėnesio.

Pernai Lietuvoje žmonių vardai ar pavardės buvo keisti 5517 kartų, o 868 atvejais buvo privalomas Teisingumo ministerijos sutikimas.