Europoje tęsiasi diskusijos dėl to, kaip pasirengti žiemai ir pažaboti aukštas energijos kainas.

Nors tarp Europos Komisijos (EK) pateiktų pasiūlymų neliko siūlymo nustatyti dujų kainų lubas, Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrai įpareigojo Komisiją artimiausiu metu parengti tai numatantį dokumentą.

Europos Parlamentas kiek anksčiau pasiūlė energijos įmonių viršpelnį skirti pažeidžiamiems vartotojams, atskirti elektros ir dujų kainas bei užtikrinti teisingą solidarumo įnašą.

Europarlamentaras Juozas Olekas LNK Žinioms teigė, kad EP siūlo viršpelnį, kuris susidaro elektrą gaminant ne dujomis, o iš atsinaujinusių šaltinių, skirti vartotojams.

„Lietuva elektros gamina nedaug, ją daugiausiai importuoja. Buvo siūlymas, kad Lietuva pasirašytų sutartį su Švedija, kad dalį pelno, kurį gauna Švedijos įmonės dėl viršpelnio, tiesiog perduotų Lietuvai ir paskirstytų mūsų vartotojams kompensavimui“, – paaiškino politikas.

Tačiau LNK Žinios pastebi, kad yra kompanijų, sakančių, jog taip daryti – nesąžininga.

J. Olekas pabrėžia, kad Europoje galioja solidarumo principas, be to, tai yra ne tik Lietuvos ir Švedijos klausimas – į sutarties pasirašymą būtų įtraukta EK.

Juozas Olekas

„Ji tartum partneris, mediatorius. Iki gruodžio 1 dienos tokią sutartį mes turėtume turėti. Bet tai yra tik dalinis sprendimas, nes reikalingi ir kiti sprendimai“, – pabrėžė europarlamentaras.

J.Oleko teigimu, kalbama apie dujų, skirtų elektros gamybai, kainos „kepurę“.

„Turime dvi labai geras šalis – pavyzdžius, Ispaniją ir Portugaliją, kurios paprašė Europos Tarybos ir pačios įsivedė tokį apribojimą ir kompensuoja iš savo lėšų“, – kalbėjo jis.

Pasak politiko, linkstama prie nuomonės, kad EK būtų bendras Europos dujų pirkėjas. J.Olekas mano, kad Europos Vadovų Taryboje tam bus pritarta. Tačiau jei tokio sutarimo nebūtų, pasak politiko, Lietuva galėtų pasekti minėtų šalių pavyzdžiu.

„Mes dabar skiriame beveik 1 mlrd. eurų elektros kainų kompensavimui, dalį šios sumos galėtume skirti kompensacijoms už dujas ir taip numušti elektros, gaminamos Elektrėnų elektrinėje, kainą“, – svarstė jis.

Siūlo nestovėti ištiesta ranka

LNK Žinių pašnekovo teigimu, būtų dar geriau, jei anksčiau uždaryti mazuto blokai Elektrėnų elektrinėje būtų atnaujinti. Tai esą leistų elektros kainą sumažinti pusantro karto.

„Nereikia ištiesta ranka laukti, ką duos Europa, bet Lietuva taip pat turėtų pasidaryti savo namų darbus ir tai padėtų labai stipriai sumažinti elektros kainas“, – kalbėjo jis.

Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse buvo rašoma, kad Ispanija ir Portugalija nustatė kiek per mažą elektros kainą. Politikas sutiko, kad verta vadovautis protingumo principu.

Pasak J. Oleko, EK dabar derasi su naujais dujų tiekėjais iš Alžyro, Azerbaidžano, kitų valstybių.

„Mažinant Rusijos įtaką galime susitvarkyti – turėti dujas ir turėti mažesnę elektros kainą. Na, ir be abejo dar vienas dalykas, kuris labai svarbus elektros sunaudojimui, tai yra stabtelėjimas namų renovacijoje“, – teigė politikas.

Jis vylėsi, kad Europoje bus pasiektas sutarimas, juolab, kad Europos Parlamento, EK pirmininkės nuomonė dėl to yra labai aiški.

„Tarp šalių narių taip pat girdime gana platų pritarimą. Yra viena kita šalis, su kuria vyksta intensyvios derybos, aš manau, kad jos taip pat gali pritarti tokiam pasiūlymui“, – kalbėjo europarlamentaras.

Visą LNK Žinių pokalbį su J. Oleku žiūrėkite čia: