Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo VAATC stabdyti pirkimo procedūras. Tuo tarpu VAATC jau informavo kitus konkurso dalyvius apie parinktą laimėtoją.

Konkurse iš septynių pretendentų vienintelė likusi bendrovė „Energesman“ paskelbta laimėtoja. Pranešimus apie tai gavo likę jo dalyviai. Tai DELFI patvirtino iš konkurso pašalintos bendrovės „LitCon“ administracija. Bendrovė patvirtino gavusi VAATC pranešimą, jog perkančioji organizacija „Energesman“ pasiūlymą skelbia laimėjusiu.

Ši žinia ketvirtadienį pasiekė ir VPT. Pirkimų prievaizdai nedelsiant reikalauja VAATC stabdyti procedūras ir nepasirašyti sutarties su „Energesman“.

„Raštu įpareigojome VAATC, kad nesudarytų sutarties. Įpareigojome nesudaryti sutarties ir stabdyti procedūras“, - DELFI teigė VPT direktorius Žydrūnas Plytnikas.

K. Karosas: įvyko komisijos posėdis, apie kurį nebuvau informuotas

DELFI žiniomis, sprendimas „Energesman“ paskelbti laimėtoju buvo priimtas pirmadienį, apie 16 val. Likę konkurso dalyviai informuoti, kad „tiekėjas UAB „Energesman“ bus kviečiamas atskiru raštu pasirašyti sutartį“.

Tuo tarpu sostinės savivaldybės į viešojo pirkimo komisiją deleguotas Kęstutis Karosas DELFI teigė, jog pirmadienį, apie 10 val., vykusiame komisijos posėdyje sprendimas dėl nugalėtojo parinkimo nebuvo priimtas.

„Posėdis vyko nuo 10 iki maždaug 10.18 val. Man dalyvaujant, kiek jis vyko, sprendimo nebuvo priimta“, - kalbėjo K. Karosas.

Pašnekovas teigė susipažinęs su pranešimais apie laimėtojo parinkimą. Esą tai reiškia, kad VAATC pirmadienį surengtas dar vienas komisijos posėdis, apie kurį savivaldybės atstovas nebuvo informuotas.

„Matau tą pranešimą, kad yra paskelbtas laimėtojas. Lyg 16.18 val. vakare. Yra išsiuntimas. Dabar bandome aiškintis, kas tai buvo. (...) Išeina, kad taip (vyko dar vienas posėdis – DELFI). Aš nebuvau informuotas ir sužinojau tik šiandien. Juo labiau, kad vakar, taryboje, viešai svarstant šitą klausimą, taip pat buvo neužsiminta apie tai“, - sakė K. Karosas.

J. Pinskus: neturėjau tokios informacijos

Vilniaus vicemeras, VAATC stebėtojų tarybos pirmininkas Jonas Pinskus DELFI teigė nebuvęs informuotas apie sprendimą išrinkti „Energesman“ konkurso nugalėtoju. „Ne“, - trumpai atsakė J. Pinskus.

VAATC direktorius Nerijus Žilius DELFI teigė kol kas negalįs komentuoti situacijos. 

Pirkimo komisijos pirmininkas Egidijus Anulis DELFI teigė, kad komisijos posėdis buvo vienas: atplėštas vokas, vėliau, padarius pertrauką, komisija vėl susirinko ir paskelbė „Energesman“ laimėtoju. Jis nesiėmė vertinti, kodėl K. Karosas šioje stadijoje nedalyvavo. Jis taip pat patikino, kad sutartis kol kas nebus pasirašoma. „Jokiu būdu“ , - sakė E. Anulis.

DELFI primena, jog sostinės atliekų rūšiavimo gamyklos konkurse iš 7 dalyvių liko tik vienas – su statybų kompanija „Vėtrūna“ siejama bendrovė „Energesman“. Likę šeši dalyviai, tarp jų – ir su koncernu „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) susijusi įmonė „Prime Capital“, pašalinti dar iki vokų atplėšimo. Kaip jau skelbėme, šis konkursas apauga vis didesniais gandais: atliekų rūšiavimo gamyklos istorijoje linksniuojamas „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas, „Icor“ didžiausias akcininkas Andrius Janukonis, o taip pat – elitinis sostinės Laurų kvartalas.