„Aš dar vakar ministrei pirmininkei pateikiau pareiškimą atsistatydinti. Taigi, tikrai labai ja pasitikiu ir gerbiu jos pasitikėjimą. Sprendimas yra ministrės pirmininkės rankose“, – žurnalistams Seime sakė J. Šiugždinienė.

„Tikrai niekada nesilaikiau įsikibusi šios pozicijos. Nesu iš tų žmonių ir, kas mane labai gerai pažįsta, žino, kad man svarbiausia yra darbai, pokyčiai, švietimas. Tikrai ne mano asmeninė pozicija. Gailiuosi, kad įvyko tokia situacija. Tikrai nepadariau... Nejaučiu kaltės, elgiausi pagal teisės aktus. Tačiau apgailestauju, jeigu kam nors susidarė tokia regimybė“, – nurodė ji.

Politologas: šiuo keliu turi pasukti dar du ministrai

Delfi kalbinto Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologo Vytauto Dumbliausko manymu, ketvirtadienį apie atsistatydinimą pranešus prezidento patarėjui Povilui Mačiuliui ir ministrei J. Šiugždinienei, tuo pačiu keliu turėtų pasukti ir kiti du ministrai – Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys.

Jie, būdami Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai, taip pat naudojo kanceliarines lėšas, patvirtino, kad kas mėnesį išnaudodavo maksimalią galimą sumą, o kam naudojo, detaliai pagrįsti negali. To, beje, nereikalavo daryti ir galiojantis reglamentas.

V. Dumbliauskas, kalbėdamas apie ministrus, antrino politologui Mažvydui Jastramskiui.

„Jeigu I. Šimonytė pasitiki J. Šiugždiniene, vadinasi, ji pasitiki ir jos darbais, kurie buvo negražūs. Čia yra politinė klaida“, – sakė jis.

Ingrida Šimonytė

„O taisyklės galioja. Aš esu giliai įsitikinęs, kad G. Skaistė negali būti geresnė, o kuo S. Kairys geresnis už J. Šiugždinienę ar P. Mačiulį?“ – klausė V. Dumbliauskas.

Premjerė, jo nuomone, turėtų patenkinti J. Šiugždinienės atsistatydinimo pareiškimą.

„Kitaip I. Šimonytė padarys grubią klaidą <...>. I. Šimonytė turi galvoti, jeigu ji ruošiasi būti partijos pirmininke, juk yra kalbų, kad Gabrielius užleidžia poziciją“, – pažymėjo politologas.

Iki šios valdžios kadencijos pabaigos liko pusantrų metų. Ar konservatoriams būtų lengva rasti naują švietimo, mokslo ir sporto ministrą, kuris greitai įsivažiuotų į darbus ir galėtų tęsti reformas?

V. Dumbliauskas į tokį klausimą atsakė senu posakiu – nepakeičiamų nėra, tuo labiau kai Seime, anot jo, tikrai yra išmanančių švietimo sritį.

„Juk Tėvynės sąjunga – šitokia intelektuali partija, negi ten nėra žmonių kurie išmano švietimo sistemą, turiu galvoje, Seime? Jiems nereikėtų žmogaus iš kažkur, iš darbo, pavyzdžiui, kokio direktoriaus. Suprantama, kad jam dėl metų palikti kokią nors gimnaziją [būtų sunku]. Iš Seimo narių, aš manau, jie tikrai atrastų“, – svarstė pašnekovas.

Simonas Kairys

Ar premjerė ryžtųsi atleisti finansų ministrę, jei ji pateiktų atsistatydinimo pareiškimą, dabar, kai Vyriausybei ir Seimui turėtų būti pateikta mokesčių reforma?

Nepriklausomai nuo to, ar G. Skaistė toliau eis pareigas, ar ne, mokesčių reformos tvirtinimas, anot V. Dumbliausko, nepriklausys – esą reformai ir taip trūksta palaikymo.

„Jeigu tikėsime Liberalų sąjūdžio atstovais <...>, jie juk viešai pasiguodė, kad su jais nesitarė dėl mokesčių reformos. Ir laisviečiai tą patį pakartojo. Ta reforma gali pakibti. Jeigu konservatoriai su jomis nesitarė ir prirašė, aš visai nenustebčiau, jeigu jos nebalsuotų, – kalbėjo politologas. – Tikrai ne ministrė nulems.“

Valatka: norėjom kaip geriau, išėjo kaip visada

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka ketvirtadienio vakarą feisbuke įvertino J. Šiugždinienės norą atsistatydinti.

„Žiūrim, ką turim? Norėjom kaip geriau, o išėjo kaip visada. Įklimpusi ministrė, užuot pasitraukusi iškart, kelias savaites trynė lazankes, pakišinėjo Vyriausybę ir premjerę, kuri savo ruožtu priskaldė toną malkų, o padariusi viską, kad Seimo dauguma ir jos Vyriausybė nugrimztų į kotletų pelkę, atsistatydino“, – rašo jis.

Apžvalgininkas klausia: kada jie išmoks bent vieną PR taisyklę, – įkliuvus ar iš spintos pabirus griaučiams trauktis reikia iškart.

„Bet jie tempia gumą taip, lyg tai būtų jų gyvenimo kredo. Šiugždinienė ir prezidento patarėjas Mačiulis atsistatydino. Kalbės finansų ministrė Skaistė ir kultūros ministras Kairys. Duodu dvi savaites. Kas už?“ – klausia jis.

Gintarė Skaistė

ELTA primena, kad prieš savaitę visuomenininko Andriaus Tapino atliekamame tyrime įtarimų dėl galimai neskaidriai įsisavinamų lėšų kilo ir dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės J. Šiugždinienės. Prieš pradėdama darbą ministerijoje, ji buvo Kauno miesto tarybos narė. A. Tapinas paskelbė, kad politikė, prieš pradėdama darbą ministerijoje, galimai neskaidriai pasisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas. Tai neišsklaidė abejonių nei opozicijai, nei daliai valdančiosios koalicijos atstovų.

Tačiau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat tikina ir toliau pasitikinti ministre J. Šiugždiniene. Pasak jos, ministrė per visą savo darbo laiką Vyriausybėje nesuteikė pagrindo jokiems įtarimams, kad kada nors būtų bandžiusi piktnaudžiauti kokiomis nors lėšomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)