„Aš tikrai negirdėjau kažkokios racionalios kritikos. Ir kad čia būtų kažkokia kritika... Girdėjau vieną žmogų kalbant apie tai. Ir tikrai negaliu to laikyti jokiais būdais pagrįsta kritika, nes net nežinau, apie ką čia kalba“, – interviu Eltai metu teigė J. Šiugždinienė.

„Aš neturiu, ką atsakyti, nes tai nieko konkretaus yra. Sėdint nuo sofos aš galiu kritikuoti bet ką ir sakyti – ten yra kažkas blogai, ten yra kažkas blogai“, – pridūrė ministrė.

Pasak jos, Lietuvos savivaldybės yra labai skirtingos, todėl ir Tūkstantmečio mokyklų programa bus pritaikoma kiekvienai mokyklai skirtingai.

„Ši programa nėra nuleista iš kažkur kaip vieno šablono programa, nes mūsų savivaldybės yra labai skirtingos, situacijos yra labai skirtingos, mokyklos yra labai skirtingos. Mes ilgą laiką buvome pripratę, kad ministerija nuleidžia į savivaldybes kažkokią programą ir ji yra visiems vienoda. Nes taip yra lengviau. Mums yra labai lengva nuleisti ir pasakyti – žiūrėkit, dabar darysim taip. Bet mes šiandien kokią situaciją turime? Mes matome, kad situacija nėra labai gera“, – aiškino švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

J. Šiugždinienė pabrėžė, kad ši programa bus įgyvendinama savivaldybių, kurioms padės ministerija, teikdama finansus konkrečioms problemoms spręsti.

„Ką mes labai aiškiai matome, kad savivaldos ir mokyklų lygmenyje mes turime žiūrėti labai atidžiai, kokia yra situacija, ir paramą, kurią teikiame savivaldybėms, kurią teikiame mokykloms, ją turime teikti tą, kurios iš tikrųjų reikia, kad ji būtų pritaikyta jų problemų sprendimui. Ne tą, ką mano ministerija, kad visoms reikia vienodo šabloninio sprendimo, bet ten, kur yra problema“, – teigė ministrė.

„Nes problema Kaune ir problema Vilniuje yra visiškai skirtinga nuo problemos mūsų mažose rajoninėse savivaldybėse, mažose mokyklose. Todėl labai svarbu, kad šita programa yra ta, kurią sprendžia savivaldybė su mūsų pagalba“, – pažymėjo J. Šiugždinienė.

ELTA primena, kad balandžio pradžioje žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas pažėrė kritikos Tūkstantmečio mokyklų programai teigdamas, kad ši iniciatyva tampa parodija. Anot jo, programos kūrimas ir įgyvendinimas užsitęsė, nėra aišku, kaip bus įvertinami pasiektų tikslų rezultatai bei kaip kultūriniam ugdymui skiriamos lėšos padės pagerinti matematikos pasiekimus.

Tūkstantmečio mokyklų programos, skirtos Lietuvos savivaldybėms ir mokykloms, tikslas – visiems vaikams užtikrinti geriausias sąlygas mokytis. Taip pat siekiama mažinti mokymosi sąlygų ir pasiekimų atotrūkius tarp savivaldybių ir tarp skirtingų tos pačios savivaldybės mokyklų, atnaujinti ir sustiprinti jau veikiančias mokyklas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)