Praėjusią savaitę Seimo Mišrios grupės frakcijos seniūnė Agnė Širinskienė Eltai teigė, kad opozicija ministrės J. Šiugždinienės vertinimą susidarysianti tik jai atsakius į pateiktus klausimus.

„Kiek žmogus yra atviras atsakinėti ir kuo jis yra atviresnis, tuo jis daugiau klausimų uždaro ir niekas pakartotinai klausti, išgirdęs atsakymus, nenori. Tai ir šiuo atveju vertinsime ministrę, kokius ji atsakymus pateiks, nes viename iš klausimų klausiame jos ir apie bankininkystės išrašus, nes, iš tiesų, jei ministrė čekių neturi, tikrai galėtų pateikti bankininkystės išrašus ir matytųsi, kaip ji naudojo lėšas. Tai kaip ji elgsis, nuo to priklausys ir opozicijos tolesnė reakcija“, – pabrėžė A. Širinskienė.

Seimo narė pažymėjo, kad paruošti klausimai susiję ne tik su galimai neskaidriai įsisavintomis lėšomis ministrei dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje.

„Klausimų ministrei interpeliacijos kontekste ir daugiau, nes švietimo sistemoje nėra viskas jau taip gera ir gražu, yra problemų su tūkstantmečio mokyklų reforma, nes Konstitucinis Teismas dabar pripažino kai kuriuos teisės aktus prieštaraujančiais Konstitucijai, tai ji jau negalės būti toliau tvirtinama Vyriausybės dokumentais ir turės ateiti į Seimą“, – sakė A. Širinskienė.

„Yra problemų ir su profesiniu ugdymu, vėlgi, kolegos turi pastabų. Tai jei jau bus kalbama ir tariamasi dėl interpeliacijos, tai, įsivaizduočiau, kad kils ir platesnis kontekstas“, – pridūrė parlamentarė.

Vis dėlto, didžiąja dalimi klausimų bus siekiama gauti daugiau informacijos apie ministrės išlaidas dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje ir jų reglamentavimą:

1. Š.m. gegužės 16 d. vakarą paviešinote savo, kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narės, ataskaitas apie tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimą. Kaip paaiškintumėte tokią pavėluotą savo reakciją?

2. 2019 III ketvirčio, taigi, už liepos–rugsėjo mėnesius Jūsų pateikta ataskaita yra pažymėta birželio 28 diena, kuomet Jūsų ataskaitoje apibendrinamos lėšos net negalėjo būti išleistos. Ar Jūsų manymu, toks atsiskaitymas už lėšų panaudojimą yra tinkamas? Kaip vertinate tokios ataskaitos patikimumą?

3. 2020 m. rugsėjo 31 d. datuotoje ataskaitoje bandėte pagrįsti 2496,3 eur. sumos panaudojimą liepos–rugsėjo mėnesiais, tačiau tų metų rugsėjo mėnuo turi tik 30 d. Ta pati situacija ir su 2020 m, birželio 31 d. kurios nebuvo kalendoriuje, tačiau Jūs rašėte ataskaitą. Kaip tai įvyko? Ar nemanote, kad dokumentas turi klastojimo požymių? Ar tokie faktai skatina visuomenės pasitikėjimą Jumis kaip Vyriausybės nare?

4. Ataskaitų rašymas neegzistuojančiomis mėnesio dienomis socialiniuose tinkluose, o ir bendrai visuomenėje, sukėlė didelį nepasitikėjimą, diskreditavo valstybes institucijas ir Jūsų užimamas pareigas. Ar nemanote, kad už tai reikėtų atsiprašyti?

5. Transportas, paslaugos eilę mėnesių Jums kainavo po 1100 eur (jau minėtos 2020 m. birželio 31 d., 2020 m. rugsėjo 31 d. ataskaitos). Kaip pavyko pasiekti tokios nuosekliai sutampančios (centų tikslumu) sumos buvimą? Kodėl tokios didelės Jūsų išlaidos kurui (imant visus Jūsų pateiktus atsiskaitymus), nors gyvenote ir dirbote tarybos nare tame pačiame mieste, o be to – dalis ataskaitų apima karantino ribojimų laikotarpį, kuomet judėjimas tarp skirtingų savivaldybių buvo draudžiamas.

6. Negaudama atsakymų dėl to, kaip panaudojote valstybės lėšas, su Jumis bendradarbiavimą nutraukė net Lietuvos moksleivių sąjunga. Toks pareiškimas buvo paskelbtas Lietuvos moksleivių sąjungos socialinio tinklo paskyroje. Ar nejaučiate gėdos ir nemanote, kad kaip švietimo ministrė jau duodate ir blogą pavyzdį Lietuvos moksleiviams, jau nekalbant apie visus švietimo sistemos darbuotojus?

Jurga Šiugždinienė

7. Jums veiklai skirtos lėšos buvo pervedamos pavedimu į Jūsų nurodytą sąskaitą. Ar esate pasirengusi pateikti jos išrašus, kurie patvirtintų prekių ir paslaugų įsigijimus? Šie išrašai yra saugomi elektroninės bankininkystės sistemoje ir galėtų atstoti čekius, kurių, kaip minėjote, nesate išsaugojusi, nes leidžia nustatyti sandorio datą, pardavėją ir bent pagal tai įvertinti, kaip lėšos buvo panaudotos bei kad jos tikrai buvo išleistos asmeniškai Jūsų. Jei esate pasirengusi pateikti išrašus, informuokite, kur Seimo nariai ir visuomenės atstovai su jais galėtų susipažinti.

8. Ar jau nėra per daug skandalų, kurie leidžia abejoti Jūsų ir Jūsų aplinkos skaidrumu? Dabar diskutuojame apie Jūsų ataskaitas, o taip pat viešai ne kartą diskutuota, kaip Jūsų viceministrė A. Kudarauskienė dalyvavo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre kilusiame skandale, kai šiame profesinio mokymo centre dirbdama galimai neteisėtai įgijo nemokamą išsilavinimą ir tuo pat metu gavo atlygį. Kokių skandalų švietimo srityje visuomenei dar tikėtis? Ar nemanote, kad tokie epizodai skatina visuomenę nepasitikėti visų lėšų švietimo sistemoje panaudojimo skaidrumu?

9. Jūs aktyviai dalyvavote rengiant TS-LKD rinkimų programą „Planas Lietuvai“, buvote darbo grupės, kuri rengė šią programą, vadovė. Programoje rašoma: „Vakaruose politikams tenka trauktis iš pareigų vien dėl įtarimų nuplagijavus mokslinį darbą, netyčia panaudojus reprezentacines išlaidas asmeniniams poreikiams ar piktnaudžiavus tarnybine padėtimi. Vakarų politinės bendruomenės išmoko istorines pamokas iš revoliucijų, pilietinių karų, laikinų diktatūrų ar totalitarinio valdymo patirties“. (Programa skelbiama adresu: https://tsajunga.lt/.../10/TS-LKD-naujas-planas-Lietuvai.pdf ). Kada įrodysite, kad tai nebuvo tik tušti žodžiai prieš rinkimus ir paseksite Jūsų pažadėtu vakarų politikų keliu bei atsistatydinsite?

ELTA primena, kad savivaldos lėšų piktnaudžiavimo skandalas kilo po to, kai visuomenininkas Andrius Tapinas gegužės mėnesį paskelbė, jog švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, dirbdama Kauno savivaldybėje, galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas. Tai neišsklaidė abejonių nei opozicijai, nei daliai valdančiosios koalicijos atstovų.

Nors premjerė Ingrida Šimonytė kartojo pasitikinti J. Šiugždiniene, pastarąją savaitę ministrė paskelbė Vyriausybės vadovei įteikusi atsistatydinimo pareiškimą.

Pirmadienį I. Šimonytė patenkino ministrės J. Šiugždinienės atsistatydinimo prašymą ir perdavė jį prezidentui Gitanui Nausėdai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją