Mažiausiai trys raketos ketvirtadienį atskriejo į Donecko srityje esantį kaimą ir miestą. Per ataką buvo sužeisti mažiausiai du žmonės, apgadinta daug namų, metalo gaminių angaras ir ūkis. Jame žuvo apie 30 gyvūnų.

„Viskas įvyko maždaug prieš pusantros valandos, visi buvo lauke, netoli mūsų namų. Pasigirdo smūgis ir visi kritome ant žemės. Buvo daug dulkių ir dūmų, o namo – nebėra“, – po atakos žiniasklaidos atstovams pasakojo vietos gyventojas Viktoras.

Nakties metu buvo apšaudytas ir Sumų miestas, per oro ataką žuvo 4 žmonės, mažiausiai 6 buvo sužeisti. Rusai naudoja visus tavo turimus išteklius fronto linijoje nuo Sjevjerodonecko iki Bachmuto, dalis amunicijos ir toliau skrieja į gyvenvietes.

„Miegojau čia pat, po balkono langu. Kuris nukrito ant manęs“, – pasakojo vienas vyras.

Nors Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir toliau atsilaiko, Sjevjerodonecko gynimas priklausys nuo to, kaip greitai Ukrainos kariai gaus ginklus.

„Karių nuotaika labai pakili. Kasdien kyla klausimas – tik duokite įsakymą ir mes eisime pirmyn. Bet viskam – savas laikas“, – teigė Ukrainos karys Vitalij.

Tačiau ir toliau auga baimė dėl tūkstančių civilių, įstrigusių bunkeriuose po Sjevjerodonecko chemijos gamykla „Azot“. Ten mažėja švaraus vandens ir kitų būtiniausių daiktų. O Rusijos pažadas atidaryti evakuacijos koridorių civiliams, kad jie galėtų palikti chemijos gamyklą, lieka neištesėtas.

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo Kyjivui skirti papildomą milijardą dolerių.

„Tai yra jau dvyliktas kartas, kai prezidentas J. Bidenas patvirtino lėšas Ukrainai, kad padėtų ginti demokratiją. Nuo to laiko, kai Rusija vasario pabaigoje pradėjo puolimą, bendra Ukrainai suteiktos pagalbos suma siekia daugiau nei 5,5 milijardo dolerių“, – kalbėjo JAV Gynybos departamento atstovas John Kirby.

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, ši parama yra ypač svarbi Donbaso regionui.

„Turėjau svarbų pokalbį su prezidentu J. Bidenu. JAV paskelbė naują mūsų gynybos stiprinimą, naują milijardo dolerių paramos paketą. Tai pakrančių gynyba, artilerija ir raketų sistemos. Lauksime. Esu dėkingas už šią paramą, ji ypač svarbi mūsų gynybai Donbase.

Esu dėkingas už lyderystę, sutelkiant visų partnerių pagalbą. Taip pat yra naujas humanitarinės paramos Ukrainai paketas – ketvirtis milijardo dolerių“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Galingųjų Europos šalių – Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos – lyderiai ketvirtadienį atvyko į Kyjivą su paramos žinia Ukrainai.

„Tai žinutė apie Europos vienybę Ukrainos žmonėms, palaikymą dabar ir ateityje. Ateinančios savaitės bus labai sunkios“, – Ukrainoje sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Šis vizitas surengtas prieš pat Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą, kuriame bus aptariamas Ukrainos siekis įstoti į bloką.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: