Į Švietimo ir mokslo ministeriją iš mitingo prie Seimo atvykęs Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas į ministeriją taip pat lipo per langą – durys buvo užrakintos, o ministerijos darbuotojai neketina į vidų įleisti nė vieno asmens. Žurnalistams taip pat buvo pasakyta, kad į vidų įeiti negalima.

A. Navickas pateko į vidų, tačiau likusiems mokytojams teko stovėti už durų, lauke. Kai kurie mokytojai iš mitingo į ministeriją atvyko su vaikais.

Pusę šešių prasidėjo šūksniai – minia mokytojams, esantiems viduje, skandavo „Ačiū“.

„Matome, kad ši ministrė tik jėga ir nesikalbėjimu, brutaliu reformų brukimu dirba“, – teigė į vidų patekęs A. Navickas.

Jis teigė, kad mokytojai į vidų per jėgą nesibraus. „Durų nelaušime, bet tikimės, kad įleis visus mokytojus, kurie yra atvykę iš visos Lietuvos“, – tikino A. Navickas.

Prie ministerijos susirinkusi minia viduje esančius mokytojus palaiko dainuodami liaudies dainas.

Prie ministerijos apie šeštą valandą vakaro buvo susirinkę apie kelis šimtus žmonių. Vėliau minia pradėjo skirstytis.

Kiek po šešių į ministeriją atvyko policijos pareigūnai. Jie teigė, kad buvo gautas iškvietimas dėl to, kad prie ministerijos susirinko didelė minia žmonių.

„Atvykus paaiškėjo, kad prie pastato susirinkę keli šimtai žmonių, – teigė pareigūnas ir pridūrė, kad jokių nesklandumų pareigūnai nenustatė. – Vertinant iš viešosios tvarkos prizmės – tvarka yra. Niekam pretenzijų nėra.“

Pareigūnas teigė, kad į iškvietimą sureagavo ir iki ministerijos atvyko vienas ekipažas – du pareigūnai. Pareigūno teigimu, pastiprinimo neprireiks.

Į ministeriją atvyko ir Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Tomas Daukantas. Jis teigė, kad sulaukė skambučio apie tai, kad ministerijoje vyksta neramumai ir atvyko išsiaiškinti situacijos.

T. Daukantas teigė, kad nežino, kur yra ministrė J. Petrauskienė. „Kiekvienas dėl esamų įvykių pasidarys savo išvadas“, – teigė kancleris.

T. Daukantas teigė, kad normalu, jog pasibaigus darbo valandoms, durys yra užrakinamos, tad tai, jog jos buvo užrakintos mitingo metu, esą nebuvo padaryta specialiai.

Apie septintą valandą vakaro prie ministerijos buvo likę vos kelios dešimtys žmonių.

Žurnalistams ministerijos darbuotojai patvirtino, kad ramiai streikuojantys mokytojai ir šiąnakt galės likti ministerijoje. Sutarta, kad ministerijoje liks apie trys dešimtys žmonių.

Mokytojų reikalavimai

Mokytojai reikalauja įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiu kaip 18 kontaktinių valandų. Taip pat – pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

Mokytojai streikuoja jau tris savaites. Pasak streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Andriaus Navicko, pagrindinė nepasitenkinimo priežastis yra tai, kad mokytojai yra negirdimi.

„Reikalavimai yra įteikti prieš metus, tai yra prieš ankstesnį biudžetą. Aš nežinau kodėl to nenorime girdėti, manau – sąmoningai netgi blokuojama ši žinia. Metus ministerija sabotavo derybas, nesitarė, neieškojo sutarimo dėl naujos sistemos įdiegimo. Tada keista, kad nesutarus su mokytojais, ir įvedus ydingą sistemą, kaip jie dabar pripažįsta, bandoma toliau ją finansuoti, netaisant iš esmės. Tiesiog – gaila mokesčių mokėtojų pinigų“, – prieš pat mitingą DELFI sakė A. Navickas.

Iš Elektrėnų „Ąžuolyno“ progimnazijos į mitingą atvykęs mokytojas teigė, kad prie streiko negalėjo prisijungti visi norintys, nes tiesiog ne visi gali sau leisti negauti kelių savaičių atlyginimo.

„Iš pradžių streikavo daugiau nei pusė mokytojų. Iš 50-ies – 27, – pasakojo pedagogas iš Elektrėnų. – Bet, deja, daugelis grįžo į darbą, nes uždirba ir taip mažai, o jei streikuos dar savaitę, tiesiog nebus, už ką gyventi.“

Jo teigimu, maži atlyginimai kai kuriems nesuteikia teisės streikuoti. „Apgailėtina, bet negali kovoti už geresnį gyvenimą, nes neturi už ką gyventi“, – teigė mokytojas ir pridūrė, kad yra ir tokių mokytojų, kurie dėl mažo atlyginimo atsisako mokytojo profesijos ir išvažiuoja dirbti į užsienį.

Ne visi susirinkusieji – streikuojantys pedagogai. Minioje su plakatais stovėjo ir darželio auklėtojos, ir mokytojų prašymus palaikantys asmenys. Prie Seimo atvykusi septynių anūkų močiutė teigė, kad atėjo palaikyti mokytojus, nes, jos teigimu, anūkų ateitis priklauso ir nuo sąlygų, kuriomis dirba mokytojai.

Iš Seimo langų taip pat nusileido mokytojus palaikantys plakatai.