Nepajėgia atsakyti į visus skambučius

Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras, paklausus, ar po karantino sulaukta žmonių antplūdžio, tikino, kad šiuo metu teikiamos visos paslaugos.

„Galbūt didelio antplūdžio šiuo metu nepastebime, tačiau žmonės kreipiasi į informacijos centrą dėl įvairių dalykų, pavyzdžiui, dėl paslaugų, kurios yra teikiamos, todėl mūsų skambučių centras yra apkrautas, ypač po šventinių dienų. Būna po 14-18 tūkst. skambučių per dieną.

Mes nepajėgiame į visus atsakyti. O paslaugas teikiame visas. Karantino metu mes teikėme būtinąją pagalbą, dirbo visi specialistai, kaip žinia, mes taip pat teikiame paslaugas ir Šeškinės poliklinikai, kai poliklinika buvo uždaryta.“

Patirtį turime, tik dabar teikiame žymiai daugiau paslaugų. Kai kurie specialistai kontaktinių konsultacijų turi 100 proc., pavyzdžiui, kardiologai. Kiti specialistai, pavyzdžiui, alergologai – jų turi mažiau. Kai kuriuos pacientus konsultuoja per šeimos gydytojus. Tikrai visos paslaugos teikiamos.

Dar noriu pabrėžti, kad ir karantino metu mes sugebėjome vykdyti prevencines programas, taip pat atlikti vakcinaciją vaikams“, – sako pašnekovas.

Medikų apkrova – didžiulė

Pasiteiravus, ar yra gydytojų, pas kuriuos yra pacientų eilės, K. Štaras tikino, kad išties medikų darbo apkrovos yra labai didelės.

„Mes tuos pacientus, kurie buvo užsiregistravę iki karantino pradžios, perkėlėme į birželio pabaigą, o birželio mėnesio pacientus perkėlėme į liepą. O tuos, kurie registravosi į gegužės mėnesius, užregistravome rugpjūčiui. Paliekame tarpus tiems, kuriems reikalinga dabar konsultacija. Taip pat turime palikti vietos, kuriems reikalinga būtinoji pagalba, todėl priėmimas pacientų tikrai yra apsunkintas, medikų apkrovimas yra labai didelis.“

Pašnekovas pripažino, kad buvo laikas, kai buvo sutrikusi ir vakcinacija.

„Rankų dirbti tikrai nebuvo pritrūkę, bet buvo sutrikęs vakcinų tiekimas. Galbūt tam pacientui buvo reikalinga tęstinė vakcinacija, bagiantis terminui, kada galima revakcinacija, galbūt toks atvejis ir buvo. Vakcinų sutrikimas tęsėsi nuo 2-3 savaičių“, – tikino pašnekovas.

Kai kurios paslaugos sunkiau prieinamos

Anot jo, vis dar yra paslaugų, kurios yra sunkiau prieinamos. Tačiau taip yra dėl noro apsaugoti pacientus.

„Yra paslaugų, kur yra apribotas teikimas. Bet mes laikomės būtinųjų apsaugos priemonių, kad apsaugotume pacientus, medikus, todėl, pavyzdžiui, tas prieinamumas pas kai kuriuos specialistus, pavyzdžiui, odontologus, po priėmimo mes 15 minučių dezinfekuojame kabinetą, todėl tuo metu negalima priimti žmogaus.

Kęstutis Štaras

Todėl čia šimtaprocentinio priėmimo, koks buvo prieš karantiną, nėra. Taip pat ten, kur yra grėsmė, kad gali būti užkrėstas medikas arba kitas atėjęs pacientas“, – sako pašnekovas.

Ką žinoti pacientams?

Paklausus, ką pacientai turėtų žinoti prieš ateidami, pašnekovas priminė, kad žmonėms būtina nešioti apsaugines kaukes.

„Jiems prieš ateinant matuojama temperatūra, pacientai būtinai turi nešioti apsaugos priemones. Taip pat reikia dezinfekuoti rankas. Jie yra registruojami, jeigu būtų kokia nors neatitiktis, arba būtų pacientui patvirtintas koronavirusas. Kadangi mes juos registruojame, žinome, kur buvo kontaktai, epidemiologiškai galėtume atsekti kontaktinius pacientus“, – kalbėjo jis.

Pašnekovo teigimu, dar per anksti prognozuoti, kada pagaliau vėl grįšime į situaciją, kuri buvo prieš karantiną.

„Sunku prognozuoti, nes matome, kas vyksta kitose šalyse. Tikimybė, kai yra atvertos sienos, kad gali būti daugiau įvežtinių atvejų, yra, todėl sunku prognozuoti, nes ir Skvernelis minėjo, kad gali būti įvedamos papildomos priemonės keliaujant transportu. Turime būti budrūs, nes tiek pacientai, tiek medikai dar yra nesaugūs“, – tikino jis.

Jau ruošiasi antrai bangai

Pašnekovas taip pat patvirtino, kad jau ruošiamasi ir antrajai viruso bangai.

„Taip. Mes perkame žymiai daugiau apsaugos priemonių, dezinfekcinių medžiagų. Manau, kad tą taikysime ir žiemos, rudens periodu. Žinome, kad būna ir gripo protrūkiai, o atskirti šias dvi ligas yra gana sudėtinga. Galbūt net kai ką sugriežtinsime“, – sako K. Štaras.

Tiesa, anot jo, nors žmonės yra nekantrūs, tačiau apsaugos priemonės išliks dar ilgą laiką.

„Padidintas apsaugos priemonių taikymas įstaigose tikrai išliks. Manau, kad tai yra gera pamoka.“