Pastaruoju metu naujų susirgimų nustatoma vis mažiau, viso Klaipėdos universitetinė ligoninėje (KUL) šiuo metu yra 60 pacientų. Nors bendra situacija uostamiestyje gerėja, medikai įvardija, kad vis dar sudėtingiausia situacija išsiaiškinti, kaip liga keliauja, mat jau yra ir tokių atvejų, kai liga sunkia forma smogė po kelių neigiamų tyrimų.

KUL vyr. gydytojas Vinsas Janušonis sako, kad neseniai fiksuotas atvejis, kai vyrui du kartus atlikus tyrimus dėl koronaviruso, jie abu buvo neigiami. Tačiau vos po kelių dienų koronaviruso liga smogė gana sunkia forma. Medikų duomenimis, virusas kiek anksčiau buvo nustatytas šio paciento sutuoktinei. Visgi iki susirgimo nustatymo ir jo būklės stebėjimo, žmogus lankėsi parduotuvėje ir naudojosi viešuoju transportu.

V. Janušonis sako, kad šiuo metu vis dar tik šalinami ministerijos nurodyti nesklandumai, bet tikimasi, kad jau kitą savaitę ligoninės veikla po truputį galės sugrįžti į stabilesnes vėžes. O kol KUL ligoninė šalina problemas, nauji pacientai, kuriems būtina neatidėliotina medikų pagalba, vežami į Respublikinę ligoninę. Čia jau porą savaičių yra įkurtas ir specialus skyrius, kuriame žmones laukia atsakymų dėl viruso.

„Iš ministerijos yra žinių, kad galėsime ateityje darbą atnaujinti. Manome, kad kitą savaitę galėsime atidaryti kai kuriuos skyrius“, – patikino V. Janušonis.

Kad situacija ligoninėje po koronaviruso protrūkio gerėja, pripažino ir ligoninės darbą stebinčios komisijos narys. Visgi konkrečios datos dėl pilno ligoninės atnaujinimo įvardyti neskuba ir ligoninę stebinti komisija.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyr. gydytojas Darius Steponkus neslepia, kad situacija dėl COVID-19 viruso yra sudėtinga visose uostamiesčio įstaigose. Apribota ne tik KUL veikla, Jūrininkų ligoninė taip pat nedirba visu pajėgumu. Tad dabar bene didžiausias krūvis dėl kitų sveikatos sutrikimų turinčių pacientų tenka Klaipėdos Respublikinei ligoninei.

„Penkta savaitė gyvename karantino sąlygomis ir antrą savaitę gyvename, kai privalome užtikrinti viso regiono ligoninių priėmimą. Bendradarbiaujame su visomis įstaigomis ir linkime universitetinei ligoninei kuo greičiau atsistoti ant kojų, mat šiuo metu dirba tik viena ligoninė iš trijų“, – sako D. Steponkus.

Šiuo metu testavimas dėl viruso vyksta ir šioje ligoninėje, tačiau infekcinis skyrius, kuriame gydomi COVID-19 pacientai, tebėra įkurtas tik KUL. Visgi Klaipėdos Respublikinė ligoninė taip pat perplanuota, čia yra ir atskiras korpusas, kuriame guldomi dėl koronaviruso atsakymų laukiantys žmonės. D. Staponkus neslepia, kad toks skyrius jau pilnai užpildytas.

„Ruošiamės priimti ir pacientų srautus, kurie galėtų būti priimti laukimo salėje. Mėginius imame patys, o jų tyrimai atliekami Klaipėdos universitetinėje ligoninėje“, – sako D. Staponkus.

Koronavirusu įtariami asmenys jau vežami į karščiavimo kliniką. Nors uostamiestis kliniką atidarė vėliau nei kiti didieji šalies miestai, sutartys su šia klinika pasirašomos su visomis regiono medicinos įstaigomis. Klinikai vadovaujantis Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas Saulius Dabravalskis sako, kad pacientų klinikoje po truputį daugėja.

„Esame pasiruošę dideliam srautui, kol kas turime 8 pacientus, popietinei pamainai teks dar trys. Šiuo metu yra tik klaipėdiečiai, tačiau esame pasirašę sutartis ir su Klaipėdos rajonu, ir su Skuodu“, – sako S. Dabravalskis.

Dar kelios sutartys planuojamos su Palangos, Neringos ir kitomis artimiausiomis savivaldybėmis. Anot mediko, klinika yra saugoma pareigūnų, tad čia užsukti ar iš jos išeiti be medikų leidimo žmonės negali.

Vis dar sudėtingiausia situacija išlieka koronaviruso ligos stebėjimas, mat kol žmogus nejaučia simptomų, jis paprastai nesikreipia ir nėra tikrinamas. Profilaktiškai šiuo metu testuojami tik medikai.

Ligoninių vadovai neslepia, kad reikalingų apsaugos priemonių artimiausioms dienoms pakanka, visgi didžiausias nerimas yra dėl to, kad ilgalaikio pasiruošimo vis dar nėra.