„Tikrai sumažėjo stipriai žmonių pačiuose Miklusėnuose. Vienai poniai kaip tik prieš keturias dienas siūliau evakuotis, tai jau šiandien išvažiavo į Kauną. Bet tikrai labai sumažėję gyventojų. Vieni pas gimines išvažiavę ir taip toliau“, – BNS pirmadienį sakė rajono meras.

Alytaus priemiestyje, Miklusėnuose, gyvena per 1 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę Alytaus rajono savivaldybė pradėjo siūlyti žmonėms iš gaisro padangų perdirbimo gamykloje Alytuje paveiktų gyvenviečių laikinai apsistoti Daugų slaugos ligoninėje ar gimnazijos, verslo mokyklos bendrabučiuose.

Pasak A. Vrubliausko, siūloma savanoriška evakuacija žmonės domisi, tačiau iki šiol namus paliko tik viena šeima iš Alytaus miesto.

„Berods, vakar į Daugus atvyko iš Alytaus trys ar keturi vienos šeimos nariai. Vaikai ten alergiški. O iš rajono žmonės nevažiuoja. Jie pasirinkimą turi, bet to nedaro. Na, sunku pasakyti, kodėl žmonės vangiai išsikelia. Čia mentalitetas, kultūra gal. Man pačiam tenka įkalbinėti žmones, gal bijo turtą palikti, kad neapvogtų“, – teigė A. Vrubliauskas.

Kaip BNS teigė Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Giedrė Ilgūnaitė, daugiausia galimybe išsikelti domisi Miklusėnų gyventojai.

„Į Daugų slaugos ligoninę nė vienas žmogus nepersikėlė. Daugiausia žmonės skambina iš Miklusėnų. Jie domisi, klausia, bet kai sutariame, kad atvažiuosime paimti, persigalvoja“, – teigė G. Ilgūnaitė.

„Nežinau, kas tai lemia. Nežinau, kodėl taip yra. Gal pas gimines išvažiavo“, – pridūrė ji.

Gyventojai taip pat domisi galimybe apsistoti Daugų Vlado Mirono gimnazijos bendrabutyje, tačiau kaip BNS informavo gimnazijos atstovai, dar nė vienas nepersikėlė.

Į Miklusėnų gyvenvietę vėjas bene visą laiką nuo gaisro pradžios pučia sveikatai pavojingą dūmų šleifą.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, pirmadienio rytą teršalų – kietųjų dalelių ir benzeno – koncentracijos Miklusėnuose išliko aukštos.

Ligoninėje – pavieniai pacientai

Alytaus mieste kol kas teršalų kiekiai normų neviršija, tačiau pasikeitus vėjo krypčiai, dūmų šleifas nuo gaisravietės gali būti nešamas į miestą.

Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas BNS sakė, kad būta keleto pacientų su perštinčia gerkle.

„Tokio masinio antplūdžio nėra, bet vienetai ateina. Du, trys ar keturi žmonės buvo vakar. Nežinau, ar tai su stresu susiję, ar tikrai intoksikacija“, – pirmadienį sakė A. Vasiliauskas.

„Bet sunkių ligonių nebuvo. Gal čia dėl to, kad palankus vėjas pūtė. Ačiū Dievui, šiai dienai to nėra“, – pridūrė jis.

Anot ligoninės vadovo, didžiausia Pietų Lietuvoje esanti gydymo įstaiga šiuo metu dirba įprastu režimu, tačiau ventiliacija teko išjungti.

„Ligoninė dirba savo įprastiniu režimu. Vėjas kol kas palankus. Mes vykdome ekstremalios darbo grupės nurodymus. Nuo šeštadienio ryto atjungta vidinė ventiliacija, rekuperacija, langų nedarinėjame“, – teigė ligoninės vadovas.

„Ruošiamės, jeigu kartais pasikeistų vėjo kryptis“, – pridūrė jis.

Negaluojančių pacientų nepadaugėjo ir Alytaus poliklinikoje, BNS informavo jos atstovai.

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras lokalizuotas, tačiau ugniagesiai įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta.

Dėl gaisro sukeliamos taršos Alytuje pirmadienį koreguotas ugdymo procesas, uždrausta dirbti Pramonės rajone esančioms įmonėms, taip pat uždrausta lauko prekyba.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)