Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vadovas dr. Donatas Valiukas DELFI teigė: „Dar ruduo, dar spalio pradžia, apie žiemiškus orus be lapkričio pabaigos ar gruodžio pradžios kalbėti anksti“.

Pagal dabartines prognozes, spalio mėnuo turėtų būti maždaug puse laipsnio vėsesnis nei daugiametės normos, o kritulių – daugiau nei įprasta, tad nei skėčių, nei gobtuvų nevertėtų palikti namuose. „Vidutinė temperatūra – 7,2 laipsnio šilumos, o kritulių kiekis – 66 mm“, – vidutines normas priminė dr. D. Valiukas.

Ruduo Verkių parke

Tendencijos, anot D. Valiuko, yra tokios, kad kritulių daugiau ar mažiau pasirodys visoje Lietuvoje. „Gal savaitgalį, ypatingai Vakarų Lietuvoje, situacija bus geresnė ir kritulių bus mažiau, – tvirtino D. Valiukas. – Bet bent jau iki savaitgalio kritulių tikrai bus.“

Tiesa, nurimus lietui kai kur gali pakandžioti šaltukas.

Kokia bus žiema?

Dr. D. Valiuko teigimu, apie žiemą konkrečiai kalbėti dar anksti, tačiau bendros tendencijos matyti jau kelerius metus. „Žiemos šiltėja ir šiltėja smarkiai, – tvirtino meteorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vadovas. – Mažėja dienų su sniego danga, mažėja dienų, kai sninga, daugėja tokių dienų, kai lyja, dažnesni temperatūrų svyravimai – apie nulį.“

Žiemos, anot dr. D. Valiuko, – ir šiltėja, ir trumpėja.

„Be lapkričio pabaigos žiemiškų orų įprastai nebūna, tai statistika“, – tvirtino pašnekovas. Tiesa, jis pridūrė, kad jau aišku, kad vieno rekordo šįmet nebeteks fiksuoti. Pirmasis sniegas vidutiniškai turėtų pasirodyti spalio pabaigoje, nors anksčiausiai yra pasirodęs ir rugsėjo pabaigoje – 28-29 dienomis. Rekordas buvo užfiksuotas 1972 metais.

Dr. D. Valiukas pridūrė, kad pirmasis sniegas gali būti toks, kuriuo pasidžiaugsime tik tol, kol snigs. Po pirmojo sniego antrojo gali tekti laukti ir mėnesį.

O kada Lietuvoje yra kritęs vėliausias sniegas? Balandžio 17-19 dienomis. „Tačiau pasitaiko metų, kai sniegas gali kristi ir gegužę, bet jis iš karto ir tirpsta“, – tvirtino dr. D. Valiukas.

Savaitgalis bus vėsesnis nei artimiausios dienos

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, jau savaitgalį sostinėje naktimis temperatūra kris iki 1-2 laipsnių šilumos, o dienos metu termometro stulpeliai kils tik iki 6-7 laipsnių.

Telšiuose jau savaitgalį tikėtinas šaltukas. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį prognozuojamas 1 laipsnis šalčio, nors įdienojus bus saulėta, o temperatūra kils iki 7 laipsnių. Panaši temperatūra tiek naktimis, tiek dienomis turėtų laikytis ir pirmadienį bei antradienį.

Augintinis mėgaujasi šiltu rudeniu

Laikinojoje sostinėje termometro stulpelis kris žemiau nulio naktį iš šeštadienio į sekmadienį, nors artimiausiomis naktimis prognozuojama 5-7 laipsnių šiluma.

Panevėžyje artimiausiomis dienomis laikysis 11 laipsnių šiluma, tačiau savaitgalio naktį, kaip ir daugumoje rajonų, temperatūra kris žemiau nulio.

Keliais laipsniai šilumos naktys džiugins pajūrio zonoje.

Ruduo DELFI fotografų akimis: