Komisija registravo nutarimo projektą dėl veiklos pratęsimo iki gruodžio 15 dienos. Šiuo metu komisija įpareigota išvadas pateikti iki gegužės 1 dienos.

„Komisijos darbo pradžia buvo gana komplikuota, mes iki šiol iš tarnybų nesame gavę informacijos, nes jos sako, kad vyksta tam tikri teisminiai ginčai ir Seimo kontrolierių tyrimas, tai viena iš priežasčių, kad komisija palyginti vėlai pradėjo dirbti, belaukdama informacijos“, – BNS sakė A. Širinskienė.

„Kitas dalykas, mes matome, kad dalis apklausiamų asmenų arba įmonių yra labai nelinkusios bendradarbiauti, vilkina dokumentų pateikimą“, – priežastis pratęsti komisijos darbą vardino jos vadovė.

A. Širinskienė tikėjosi, kad pratęsus komisijos darbą „galbūt baigsis dalis tyrimų, kurie vyksta, o vilkintojai supras, kad uždelsus dokumentų pateikimą savaitę kitą, situacija nesikeis, ir jie vis tiek turės pateikti“.

Seimas šiuo metu svarsto pataisas, kurios leistų drausminti laikinąsias Seimo komisijas ignoruojančius asmenis.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisos numato, kad neatvykimas į laikinosios Seimo tyrimo komisijos posėdį ar atsisakymas teikti medžiagą grėstų 150–600 eurų bauda, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–900 eurų bauda.

Pakartotinis pažeidimas juridinių asmenų vadovams ar atsakingiems asmenims grėstų bauda iki 5 tūkst. eurų.

Minimos pataisos buvo registruotos dar pernai, tačiau į darbotvarkę įtrauktos, kai „valstietės“ A. Širinskienės vadovaujama komisija nesulaukė į posėdį pakviestos konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinės Austėjos Landsbergienės.

Privačių mokyklų ir darželių tinklą turinčią A. Landsbergienę Seimo komisija norėjo apklausti dėl naujo mokyklos pastato statybų.

„Valstiečių“ atstovai konservatorių vadovą G. Landsbergį dėl jo sutuoktinės verslo susitarimo su investiciniu fondu „BaltCap Infrastructure Fund“ kaltina atstovavus pensijų fondų interesams, kai šis inicijavo skundą į Konstitucinį Teismą dėl pensijų reformos.