Laidoje Agnė Širinskienė prabilo apie skambučius iš Prezidentūros, kurių sulaukė kai kurie politikai. A.Širinskienė, tikino, kad ją tokie skambučiai labai nustebino.

„Seimo sprendimas yra toks, koks jis yra. Žiūrint retrospektyviai, būtų įdomiau kalbėti, kodėl tai įvyko. Bent kiek teko girdėti iš kolegų, jiems teko sulaukti skambučių iš Prezidentūros ir netgi jų merų skambučių su liudijimais, kad jie sulaukė skambučių iš Prezidentūros su prašymu pasikalbėti su vienmandatininku. Toks keistas elgesys iš Prezidentūros pusės“, – laidoje DELFI diena sakė Seimo narė Agnė Širinskienė.

„Aš kalbu apie nebūdingą elgesį ir kad frakcijos kolegos dalijasi tuo, kad jų vienmandačių apygardų merai jiems skambino. (…) Ar tokie atvejai taps tradicija – mes tikrai pamatysime“, – pridūrė ji.

Paprašyta patikslinti, kas sulaukė tokių skambučių, pašnekovė atsakyti nenorėjo.

„Aš manau, kad jeigu prezidento patarėjai ir Prezidentūra veikia tokį gerą darbą – gal patys pasigirs, kam jie skambino ir su kuo kalbėjosi“, – atsakė ji.

Agnė Širinskienė, Jurgis Razma, Simonas Gentvilas

Kitas laidos pašnekovas konservatorius Jurgis Razma tikino, kad nereikėtų sureikšminti tokių dalykų.

„Prezidentūros atstovai, kai jie teikia kažkokį projektą, lygiai taip, kaip ir kiti projekto autoriai gali agituoti už tą projektą. Aš čia nieko ypatingo nematyčiau, bet čia bandoma pateikti kaip kažkokį ypatingą dalyką, neįvardijant net nei vieno Seimo nario, kuris sulaukė tokio skambučio. Manau, kad tų dalykų nereikia sureikšminti“, – DELFI laidoje kalbėjo J.Razma.

G. Nausėda pataisas vetavo argumentuodamas, kad žemesni rinkimų slenksčiai lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą.

Taip pat prezidentas pažymėjo, kad sprendimas mažinti kartelę likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų prieštarauja gerajai tarptautinių institucijų įtvirtintai rinkimų praktikai.

Gitanas Nausėda

Dabar partijos dalyvauja mandatų dalybose daugiamandatėje apygardoje pasiekusios 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Prezidentas anksčiau buvo reiškęs paramą siūlymui mažinti kartelę iki 4 ir 6 procentų.

Kalbėdama apie tolimesnius veiksmus, A.Širinskienė tikino, kad bendros frakcijos pozicijos dar nėra.

„Manau, kad tas klausimas liks toks, koks yra. Kalbant apie tai, ką mano ir kalba frakcijos Seimo nariai, manau, lengva manipuliuoti, sakant, kad ir pas jus nėra vienareikšmiškos pozicijos. Buvo apsisprendimas toks, koks buvo, balsavimo rezultatus matome.

Manau, kad tai, ką aš padarysiu kitu žingsniu, kadangi visi labai prisimena Venecijos komisiją, tai tikrai registruosiu teisės aktą siūlant tai, ką mes kartais manipuliuojame, tai yra tarptautines rekomendacijas tiesiog paversti įstatymo projektu, nes visiems metų terminas buvo labai svarbus. Aš manau, kad pažiūrėsime, kaip dėl to metų termino bus balsuojama“, – laidoje sakė politikė.

Paklausta, ar nemano, kad būtent pastarasis balsavimas parodo, kad daugumos nebėra, politikė tikino, kad vis tik nemano taip.

„Aš manau, kad daugumą geriausiai parodė balsavimas dėl biudžeto. Ten tikrai yra esminis sprendimas, kuris garantuoja visos valstybės stabilumą“, – laidoje sakė A.Širinskienė.