„Problema ta, kad prieš metus mes neturėjome garso įrašo, ir kai yra iškarpyti tekstai, P. Urbšys mums tuomet aiškino, kad nieko neįvyko, deja, tuo metu niekas tų pokalbių įrašų neatsiuntė. Dabar pokalbio įrašai buvo vieno šaltinio atsiųsti ir mes turėjome galimybę juos perklausyti ir situacija yra skandalinga“, – žurnalistams sakė A. Širinskienė.

Naujienų portalui delfi.lt trečiadienį paviešinus VTEK darbuotojo Mindaugo Siaurio atleidimo aplinkybes, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žada inicijuoti apkaltą P. Urbšiui ir svarstyti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atsakomybę. Tuo tarpu M. Siaurio atleidimo istorija dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo aprašyta dar prieš metus.

„Aš manau, kad kolegos, kai išklausys garso įrašą ir pamatys, kaip „tvarkomi“ valstybės tarnybos reikalai, padeda tas garso įrašas apsispręsti. Man asmeniškai padėjo, nes viena yra matyti iškarpas tekste, kita yra matyti visą pokalbį ir jo logiką, struktūrą, kuri atsiskleidžia galimai darytą neteisėtą poveikį“, – klausiama, kodėl P. Urbšio atsakomybės klausimas iškeltas dabar, nors informacija buvo žinoma dar prieš metus, atsakė A. Širinskienė.

„Man labai apmaudu, kad mes pasitikėjome P. Urbšiu tuomet prieš metus, neturėdami pilnos informacijos, kurią turime dabar“, – pažymėjo „valstietė“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį paviešino slapta įrašyto pokalbio išklotinę tarp VTEK kelių narių ir M. Siaurio, A. Širinskienė feisbuke paskelbė patį garso įrašą. Minėtu įrašu R. Karnauskis argumentuoja apkaltą buvusiam bendražygiui P. Urbšiui, kartu reikalauja Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio paaiškinimų.

P. Urbšio pavardė šiame pokalbyje tarp trijų VTEK narių ir tuometinio komisijos Prevencijos skyriaus vedėjo M. Siaurio dėl pastarojo atleidimo iš darbo minima pora kartų.

VTEK narys Saulius Katuoka teigia, kad sprendimas dėl M. Siaurio atleidimo turi būti priimtas. „Matai, jeigu... Mindaugai! Jeigu nebūtų pasakyta, kad Mindaugo Siaurio klausimą reikia spręsti greitai, mes galėtume „tempti“ klausyk ir visa kita. Aš galėčiau pasakyt, „davai“ darom kompromisą reiškia. Tu išeik atostogų, parašyk pareiškimą, kad atleisti iš darbo po atostogų, bet pasakyta, jo klaus (rodo į V.Kanapinską), kaip išsprendėt“, – pokalbio išklotinėje cituojamas S. Katuoka.

Kitam VTEK nariui Virginijui Kanapinskui patvirtinus, kad turės pateikti ataskaitą, buvęs komisijos vadovas Romas Valentukevičius paklausė: „Tai kas čia, Urbšys taip išdėstė?“

„Ir Urbšys, ir paskui pirmininkas, gi pas pirmininką“, – atsakė V.Kanapinskas.

Pasak A. Širinskienės, iš Seimo pirmininko tikimasi paaiškinimų, koks jo vaidmuo šioje istorijoje.

„Kai kur yra pokalbio detalės, kur referuojama apie neva jo kabinete vykusį pokalbį, tai mes tikrai norėsime išgirsti iš Seimo pirmininko pasiaiškinimą, kas įvyko jo kabinete. Norime išsiaiškinti, ar tai buvo iš nesusigaudymo, ar iš nežinojimo, galbūt pasitikėjimo P. Urbšiu kai kurie veiksmai padaryti. Bet jeigu paaiškės, kad ir jis dalyvavo darant poveikį, mūsų sprendimas, manau, bus toks, kaip ir turėtų būti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

R. Karbauskio paviešintame įraše minimų VTEK narių Sauliaus Katuokos kandidatūrą 2014-aisiais Seimui pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Virginijaus Kanapinsko pernai lapkritį – Lietuvos teisininkų draugija.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) anksčiau spalį paskelbė, kad M. Siaurys buvo atleistas neteisėtai, nes VTEK laikinuoju pirmininku tuo metu dirbęs V. Kanapinskas negalėjo eiti šių pareigų, kadangi nebuvo vyriausias pagal amžių komisijos narys.

VTEK sudaryta komisija, atlikusi tyrimą, dar anksčiau informavo, kad M. Siaurys pats nepaisė etikos reikalavimų, sumenkino dalykinę VTEK reputaciją ir viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, dienraščiui „Klaipėda“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio, neteisėtai rinkdamas duomenis apie VTEK narius ir darbuotojus. Taip pat – nevykdydamas pareigų, kai privalėjo pateikti su Privačių interesų registro steigimu susijusius dokumentus atsakingoms institucijoms.

LVAT nevertino šių M. Siaurio atleidimo motyvų.