Opozicijai nesiregistravus balsavime ir 11 valdančiųjų nepasirodžius Seimo salėje, valdantiesiems antradienį nepavyko pritarti partijų finansavimo tvarkai, kuri leistų valstybės dotaciją skirti valdančiajai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP). Balsavime nedalyvavus 71 parlamentarui, balsavimas buvo atidėtas.

Viena iš „valstiečių“ lyderių Agnė Širinskienė Eltai teigė, kad nebuvo imtasi atskirų priemonių, kurios sudrausmintų ir mobilizuotų į balsavimus nevaikštančius valdančiuosius kolegas. Pasak jos, dar kartą rengiamame balsavime turėtų dalyvauti daugiau partiečių, tačiau, akcentavo politikė, vis dar nėra garantuota, kad tikrai pavyks įtvirtinti norimą iniciatyvą.

„Mūsų daug kolegų buvo komandiruotėse, tai jei jie bus sugrįžę, tai ir bus sprendimas priimtas. Tikrai kažko išskirtinio nedarėme. Tiesiog visi puikiai žino, kad kai yra priiminėjami sprendimai - turime maksimaliai dalyvauti. Tai, manau, kad bus pasveikusių, kurie sirgo. Matysime, kaip bus“, - sakė A. Širinskienė.

„Politikoje niekas nėra garantuotas“, - pridūrė ji.

Valdančiųjų iniciatyva keisti partijų finansavimo įstatymą siutina opoziciją. Ji kaltina „valdančiuosius“ politine korupcija nes, pasak jų, įstatymo pakeitimai inicijuojami tik tam, kad finansavimą gautų nuo LSDP atskilę ir naują partiją įkūrę politikai.

Ypač daug kritikos susilaukė dar pavasario sesijoje LSDDP teiktas įstatymo projektas, kuris būtų buvęs labai nenaudingas opozicijoje esantiems socialdemokratams. Pirminiam projektui opozicija užkirto kelią pavasario sesijoje, paprašiusi ekspertinio vertinimo.

Reaguodami į opozicijos, prezidentės ir ekspertų kritiką, LSDDP nariai Andrius Palionis ir Juozas Bernatonis pateikė naują siūlymą, kuris numato, kad po Seimo rinkimų registruotai naujai parlamentinei politinei partijai lėšų iš biudžeto skirtų Vyriausybė.

Pagal valdančiųjų projektą, naujai įkurta politinė partija, kuri turi parlamentinę frakciją, gautų valstybės biudžeto asignavimus, kurių dydis lygus mažiausiems parlamentinei partijai tuo metu skirtiems valstybės biudžeto asignavimams, padaugintiems iš naujos parlamentinės partijos ir mažiausiai finansuojamos parlamentinės partijos frakcijų narių skaičiaus santykio.

Valdančiųjų teiktame naujajame projekte į dotacijos skaičiavimo formulę grąžinti anksčiau siekti pašalinti Europos Parlamento rinkimai.

Projekte numatyta, kad valstybės biudžeto asignavimus gaus tos politinės partijos, kurios rinkimuose surinks ne mažiau kaip 2 procentus visų rinkėjų balsų Seimo, savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimuose. Iki šiol valstybės dotacijos skirstytos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Jei premjero Sauliaus Skvernelio antradienį žurnalistams įvardinti skaičiavimai teisingi, priėmus įstatymo pataisas dar šiemet rinkimuose nedalyvavusi LSDDP gali pretenduoti į 200 tūkst. eurų valstybės dotaciją.