A. Širinskienė dar antradienį pranešė, kad parengė nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo iš konservatorių partijos pašalintu, Seimo BFK pirmininku M. Majausku. Politikė rinko parašus, kurių, norint registruoti projektą, reikia 29.

Vis dėlto kažkas parašus ištrynė.

„Parašai šiandien (trečiadienį – Delfi) ryte jau buvo surinkti, rinkimą dar buvome palikę iki popietės, nes taip buvo sutarta, jeigu kažkas nespėja.

Šiandien po pietų mano padėjėja iš dokumentų skyriaus buvo informuota, kad neva vienas Seimo narys netyčia kažką paspaudė ir sugebėjo ištrinti visų kitų Seimo narių parašus.

Man sunkiai suvokiama, kaip galima atšaukti visų kitų Seimo narių parašus, kurie yra mobilūs, pasirašyti per Smart-ID.

Kitas dalykas, tokių istorijų dar neteko girdėti, tai pirma situacija, kada tokiam karštam klausime mes turime tokį parašų ištrynimą. Aš jau pradedu galvoti, ar tai nėra noras iš tiesų apsunkinti parašų rinkimą ir procedūrą, kurios valdantieji ganėtinai bijo“, – Delfi komentavo A. Širinskienė.

Seimo kanceliarija aiškinasi

Ji sakė nežinanti, kas tas Seimo narys, kuris galimai ištrynė parašus.

Mykolas Majauskas

Dabar parašus, pasak A. Širinskienės, reikės rinkti iš naujo. Politikė teigė nesibaiminanti, kad antrą kartą surinkti parašus bus sunkiau – esą tikrai tai padaryti pavyks.

„Dokumentų skyriaus padėjėja liepė suformuoti naują užduotį, kas reiškia naują parašų rinkimą. Viskas tvarkoje, mes tikrai susirinksime parašus, čia nėra problema“, – tikino opozicionierė.

„Visgi yra nesuvokiama, kaip su tokiais techniniais dalykais, matyt, kažkokių politikų nurodymu, vyksta manipuliacijos“, – pridūrė ji.

Seimo kanceliarija iš pradžių negalėjo patvirtinti arba paneigti, kad iš tikrųjų kažkas ištrynė visus parašus nuo nutarimo projekto ir ar tai iš viso įmanoma.

„Šiuo metu analizuojame šią situaciją ir imsimės priemonių“, – Delfi nurodė Seimo kanceliarijos Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Ketvirtadienį ji patikslino, kad parašus pavyko atkurti.

„Informuojame, kad sistemoje įvykusi techninė klaida buvo ištaisyta, parašai atkurti. Sistemos diegėjai vakar atliko reikiamus pakeitimus sistemoje, kad tokie atvejai daugiau nepasikartotų“, – teigė Seimo kanceliarijos atstovė.

Trečiadienį su Delfi kalbėjusi A. Širinskienė patvirtino, kad niekas iš valdančiųjų atstovų nepadėjo parašo ant siūlymo pasitikrinti M. Majauskui pasitikėjimą Seime – rašėsi tik Seimo opozicinių frakcijų atstovai.

„Aš mačiau parašus šiandien ryte <...>, tikrai valdančiųjų nebuvo, buvo pasirašę opozicinės frakcijos – pagrinde trys“, – teigė parlamentarė.

Jei ant A. Širinskienės inicijuoto projekto bus surinkti parašai, savo poziciją dėl galimybės M. Majauskui toliau eiti Seimo komiteto pirmininko pareigas Seimas išsakys slaptu balsavimu.

Atstatydinimui reikia ne mažiau 71 balso „už“

Pagal Seimo statutą, tam, kad Seimo paskirtas pareigūnas dėl nepasitikėjimo būtų atstatydintas, už tai per slaptą balsavimą turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

M. Majauską iš pareigų stumiantys konservatoriai užsiminė apie kitą planą, kuris turėtų padėti jį patraukti. Jų įsitikinimu, opozicija išsidirbinėja, inicijuodama nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo, kai iš tikrųjų BFK pirmininku pasitiki ir reiškia jam palaikymą.

„Jeigu jau frakcija, kaip rekomendavo prezidiumas, apsispręstų M. Majauską atšaukti iš komiteto pirmininko pareigų, vargu, ar mes rinktumėmės nepasitikėjimo procedūrą. Tiesiog mes siūlytumėm Seimui priimti nutarimą pagal frakcijos iniciatyvą atšaukti savo deleguotą atstovą iš to komiteto. Tai gali būti atskiras nutarimas, kur gali būti net kelių komitetų sudėties keitimai, nes tas atšaukimas greičiausiai iššauktų poreikį iš kito komiteto žmogų čia nukreipti“, – Delfi komentavo Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma

Net jei Seime įvyktų nepasitikėjimo procedūra M. Majausku ir po jos politikas išsaugotų komiteto pirmininko pareigas, tai, pasak J. Razmos, niekaip nepaneigtų konservatorių galimybės spręsti dėl jo atšaukimo iš Seimo komiteto pirmininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)