„Visuomenė akivaizdžiai mato, kaip pasikeitė situacija ir kad tai vienintelis kelias išspręsti tą baisią situaciją, kuri buvo iki vakcinavimo, kai viskas buvo uždaryta“, – kalbėjo ambasadorė.

Anot jos, didžioji dalis Izraelio gyventojų, kuriems buvo siūloma vakcina, pasiskiepijo, skeptiškų nuotaikų šalyje nedaug: „Visuomenė labai apsišvietusi, tikinti mokslo pasiekimais, Izraelis garsėja savo medicinos sistema, savo mokslininkais.“

Apie pandemiją primena tik kaukės

Ilgą laiką Izraelis buvo visiškai uždarytas nuo likusio pasaulio, skrydžiai buvo vykdomi tik išimtiniais atvejais, tačiau dabar šių ir daugumos kitų ribojimų neliko.

„Žiūrint iš šono, beveik nėra skirtumo lyginant su tuo, kas buvo iki pandemijos: spūstys, mašinų srautas, praktiškai visi jau dirba ofisuose, visos parduotuvės atidarytos“, – pasakojo L. Antanavičienė.

Tiesa, nepaisant karantino atlaisvinimų, šalyje vis dar privaloma dėvėti kaukes.

„Jeigu išeisite į gatves, tai vienintelis dalykas, kuris primins, kad mes vis dar negyvename normalaus gyvenimo, yra veido kaukės, nes Izraelyje vis tiek jos yra privalomos ir lauke, ir patalpose“, – kalbėjo ji.

Ambasadorė taip pat pastebi, kad kai kurie verslai karantino atlaisvinimų nesulaukė: „Reikia pripažinti, kad kai kurios parduotuvės, kavinės užsidarė ir nebeatsidaro dėl to, kad neišsilaikė.“

50 proc. sergančiųjų – vaikai

Pasak ambasadorės, kol kas Izraelyje mokiniai nėra visiškai sugrįžę mokytis kontaktiniu būdu, vaikai į mokyklas eina kelias dienas per savaitę.

Kadangi yra nepaskiepyti, vaikai šiuo metu sudaro ir didžiąją dalį užsikrėtusiųjų koronavirusu.

Lina Antanavičienė

„Iš tų, kas dabar Izraelyje serga (o sergančiųjų skaičiai nedideli), apie 50 proc. yra vaikai. Jie nevakcinuoti. Tai nėra sunkūs atvejai. Sunkių ligonių skaičius dabar nesiekia 300“, – kalbėjo L. Antanavičienė.

Anot jos, 12–16 metų vaikus vakcinuoti planuojama nuo kito mėnesio. Skiepytis dar kartą tikriausiai reikės ir suaugusiems.

„Kalbama apie tai, kad bus revakcinaciją ir praėjus 6 mėnesiams vėl bus skiepijama“, – laidoje „Faktai ir nuomonės“ sakė Lietuvos ambasadorė Izraelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (493)