– Koks bus vasaris?

– Pirmąją vasario dieną vyraus šlapdriba, pajūryje šie krituliai gali pereiti ir į lietų. Pirmoji vasario savaitė prognozuojama šiek tiek šiltesnė nei įprastai. Panašu, kad pirmosios vasario dienos bus lietingos, snieguotos, iškris gausi šlapdriba, o paskui, kitos savaitės pradžioje, orai pagerės ir kritulių mažės.

Iki pirmadienio oras palaipsniui šils. Jeigu paskutinę sausio dieną išsilaikys nuo 0 iki 5 laipsnių šaltis, tai pirmoji vasario diena bus kur kas šiltesnė – jau naktį bus tik nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio, o dieną – net iki 2 laipsnių šilumos.

Gausiausias šilumos pliūpsnis pasijaus šeštadienį ir sekmadienį: ir šeštadienio, ir sekmadienio naktimis gali būti apie 0 laipsnių, iškris nemažai kritulių, tačiau jie labiau tikėtini pietinėje ir vakarinėje šalies dalyse, kur vyraus šlapdriba, pereinanti į lietų. Temperatūra dieną bus 1–4 laipsniai šilumos.

Aukštaitija rimtesnių kritulių turėtų išvengti, tačiau šio regiono gyventojams reikėtų būti atidiems, nes pūs žvarbus pietryčių vėjas, kurio gūsiai vietomis gali siekti net 15–17 m/s – diena bus labai darganota. Sekmadienį taip pat vyraus lietus, oro temperatūra sieks 1–5 laipsnius šilumos.

Pirmadienį saulėtų properšų turėtų daugėti. Antradienį ir trečiadienį vyraus anticikloninis, aukštesnio slėgio laukas, dėl to naktimis bus šalčiau, formuosis plikledis, varvekliai ir dienos temperatūra vėl bus žemiau nulio. Kitos savaitės pabaigoje sulauksime žiemiškų temperatūrų.

Antrą vasario savaitę kritulių iškris mažiau, bet vidutinė oro temperatūra atitiks standartą. Bent pusė vasario neturėtų išsiskirti arba labai maža, arba labai aukšta temperatūra.

– Ar pasiteisins posakis, kad vasaris yra pūgų mėnuo?

– Peržiūrėjus tų labai stiprių vėjų situaciją matyti, kad vasaris neišsiskiria. Šis mėnuo turi daugiau saulėtų dienų, daugiau kontrastų tarp nakties ir dienos. Pavyzdžiui, 2012 m. vasario 5 dienos naktį spaudė 30–33 laipsnių šalčio speigas, kas yra stichinis meteorologinis reiškinys.

1996 m. taip pat buvo panaši situacija, dėl to vasariui būdingos žemesnės temperatūros. Pernai pati žemiausia temperatūra buvo paskutinėmis vasario dienomis – 26–27 laipsniai šalčio, tai ir šiemet labiau tikėtina sulaukti žemų temperatūrų, nei labai smarkių vėjų ar pūgos.

– Ar vasaris bus paskutinis žiemos mėnuo?

– Čia yra problema, nes labai dažnai ir pirmasis pavasario mėnuo pasižymi šlapdriba, krituliais, sniegu – tai tikrai labiau būdinga kovui nei vasariui. Tačiau džiugina tai, kad kovą dienos ilgesnės, daugiau saulėtų dienų.