Vasario pradžia daugelyje šalies vietų buvo gana šilta ir tokia tendencija turėtų išsilaikyti, tvirtina I. Marcinonienė. Anot jos, šiluma iš Europos pietų turėtų pasiekti net ir Skandinaviją, todėl Lietuvos taip pat neaplenks.

„Palaipsniui einame į šilumą. [...] Savaitgalis bus gana permainingas. Iš tikrųjų, kai žiemą ateina šiluma, niekada nelauk labai gerų orų: rytais pašalvens, gali būti ir plikledis, kaip buvo ketvirtadienio rytą. Su šilto oro atėjimu rytais gali būti ir lijundrų, ypač ten, kur vyrauja neigiama temperatūra ir ateina šiltesnis oras“, – atkreipia dėmesį I. Marcinonienė.

Jos aiškinimu, į šalį dažniau atkeliaujant lietui, turėtų mažėti ir sniego danga, todėl dienos dar labiau šils: „Sniego danga sumažės. Nors saulės ir nebus, bet lietus labai naikina šitą sniego storymę. [...] Mažiausia sniego pietų Lietuvoje. Ten tikrai turbūt tas lietus nuplaus likučius. Jeigu sniego danga išnyks, temperatūra gali būti ir aukštesnė, nei įprasta, nes sniegas vėsina orą.“

Kaip teigia I. Macinonienė, storiausia sniego danga iki savaitės vidurio laikėsi apie Laukuvą, Šilalės rajone, ir siekė beveik pusmetrį, šiaurės rytų Lietuvoje sniego danga taip pat dar išlikusi. Be to, kas Lietuvai nėra itin įprasta, iki 20 cm siekiantis sniego sluoksnis iki šiol išliko ir vidurio Lietuvoje, kur paprastai tokiu metu fiksuojama tik plona sniego danga.

I. Marcinonienė primena – vasaris nėra vien tik šiltus orus atnešantis mėnuo. 1956 m. vasario 1 d. naktį buvo užfiksuota žemiausia temperatūra Lietuvos istorijoje – net –42,9°C. Tačiau tokių ekstremalių reiškinių šį vasarį fiksuoti sinoptikai neketina. „Tokių ekstremalių šalčių bent dešimčiai dienų į priekį tikrai neprognozuojame. Jeigu pasižiūrėtume modelių kas savaitę prognozuojamus vasario orus, tai tos pirmos dvi savaitės tikrai gerokai šiltesnės už normą, bet ir vasario mėnesio likutis irgi turėtų būti šiek tiek šiltesnis už normą“, – LRT RADIJUI sako siniptikė I. Marcinonienė.

Parengė Vaida Kalinkaitė-Matuliauskienė.