„Žvelgiant į prognozes tikėtis, kad (sniegas išsilaikys iki švenčių, aut. p.) būtų galima. Norėtųsi šiek tiek atskirti rytinę Lietuvą ir pajūrį, kur permainingumas yra didesnis ir temperatūra yra šiek tiek aukštesnė nei rytų Lietuvoje.

Bet didesnėje Lietuvos dalyje, pagal tai, kas yra prognozuojama šiai dienai – numatoma, kad temperatūra iki pat gruodžio pabaigos turėtų būti šiek tiek žemesnė, nei įprastai būna. Tiesa, gruodžio pabaiga ir sausio pradžia – numatoma, kad bus šiek tiek šilčiau už daugiametes normas. Bet tikėtina, kad iš šios dienos žiūrint, kad sniego danga gali išsilaikyti“, – kalbėjo sinoptikas D. Valiukas.

Vis dėlto jis ragino nepamiršti, kad tokios tolimos prognozės gali labai greitai pasikeisti.

„Neprognozuota šiltesnio oro masė gali tą situaciją pakeisti. Ir staigus, trumpalaikis atlydys tą sniego dangą patirpdyti“, – kalbėjo D. Valiukas.

Žinių radijo laidos „Ryto espresso“ pašnekovas pabrėžė, jog ilgalaikės orų prognozės pateikia didžiausias tikimybes.

„Tai jeigu mes kalbame apie ilgalaikes prognozes, reikėtų suprasti tai taip, kad yra pateikiama didžiausia tikimybė. Ne taip, kaip bus, bet didžiausia tikimybė. Tai yra 60 procentų tikimybė, kad gruodis bus vėsesnis nei įprastai. Bet išlieka 40 procentų, kuris teigia, jog įprastas, arba šiltesnis. Tai kai mes kalbame apie ilgalaikes prognozes, mes pateikiame didžiausią tikimybę, bet jos nevisada laimi“, – sakė pašnekovas.

Sinoptikas laidoje „Ryto espresso“ kalbėjo, jog paskutiniais metais gruodžio mėnesiams būdavo būdingas nepastovumas.

„Tik pasninga ir ištirpsta. O dabar, ypatingai rytų Lietuvoje, turime jau nusistovėjusią sniego dangą. Ir visoje Lietuvoje temperatūra yra žemesnė nei įprasta jau kuris laikas“, – Žinių radijo laidoje teigė sinoptikas.

Jo teigimu, paskutiniais metais gruodžio mėnesiai būdavo pakankamai šilti.

„Ir dabar mes turime situaciją, kada nuo lapkričio antrosios pusės praktiškai yra pakankamai vėsu, vėsiau, nei įprastai pas mus būna. Net pats lapkritis pasidalino tarsi į dvi dalis – pirmoji lapkričio mėnesio buvo kur kas šiltesnė nei įprasta, o antroji – vėsesnė. Ir tas vėsumas yra užsitęsęs ir tebesitęsiantis“, – Žinių radijo laidoje sakė D. Valiukas.

Sinoptikas laidoje „Ryto espresso“ priminė, jog būta ir labai šiltų lapkričių, ir pakankamai šaltų.